Ata sporu Matrak

Matrak sporu yapan herkes fiziksel ve ruhsal kazanımları elde ediyor. Özellikle çocuklar ve gençler üzerinde olumlu etkileri gözleniyor.

KÜLTÜR - SANAT - 2014-08-20 23:01:00

1500'lü yıllarda Osmanlı Devleti'nde yaşamış ünlü Türk âlimi matrakçı Nasuh tarafından son şekline kavuşturulan Matrak, 17. yüzyıl başlarında değişen teknolojik gelişim ile askeri yapıdaki reformlar ile ortadan kaldırılmıştır. Türk spor kültürel değeri olan matrak oyununun 2008 yılında tekrar hayata geçirilmesi ve bu sporun değişik yanları olan tomak oyunu ve cenk oyunu (güreş, muşt zen, leked kup) eğitim ve yarışma metotlarının ortaya çıkarılması ile mücadele ve savunma sporlarına kültürel bir bakış kazandırıldı.


Son yıllarda gençler arasında uyuşturucu bağımlılığı artıyor. Yaşanan ölümlere dur demek için çocukları sosyal aktivitelere yönlendirmek kilit rol oynuyor. Bu spor da çocukların ve gençlerin zararlı alışkanlıklardan uzak durması için son derece önemli. Bu spor halk eğitim merkezlerinde ücretsiz olarak öğrenilebiliyor

 

NEDİR MATRAK?

Matrak, Osmanlılar tarafından oynanan askeri bir spor.

16. yüzyılda Matrakçı Nasuh tarafından ilk kez kuralları ve standartları ile tam bir spor dalı haline getirildiğine dair bilgiler olmakla birlikte Matrakçı Nasuh'dan öncesinde bile bu sporun yine aynı kuralları ve standartları ile var olduğu ile ilgili kanıtlar da vardır. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde geçen bilgilere göre, Sultan IV. Murad matrak oyununun 70 yöntemini biliyordu.

 

ÖZEL HABER

Günün Diğer Haberleri