Eski Bakanlar Hakkında Yayın Yasağı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yazısı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, adları yolsuzluk iddialarına karışan 4 eski bakan hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine 27 Aralık 2014 mesai bitimine kadar yayın yasağı koydu.

GÜNCEL - 2014-11-26 13:17:11

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yazısı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, adları yolsuzluk iddialarına karışan 4 eski bakan hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine 27 Aralık 2014 mesai bitimine kadar yayın yasağı koydu. Adları yolsuzluk iddialarına karışan Ekonomi Eski Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Eski Bakanı Muammer Güler, AB Eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın haklarındaki iddiaların soruşturulması üzerine kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı kondu.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, 21 Kasım 2014 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına resmi bir yazı göndererek komisyon tarafından 'gizli'olarak yürütülen soruşturmanın ilgili basın ve yayın organlarınca, Anayasa'nın 38'inci, TBMM İçtüzüğü'nün 110'uncu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157'nci maddelerinde düzenlenen soruşturmanın gizliliğini ihlal edici ve masumiyet karinesini zedeler şekilde yayınlar yapıldığının belirtilmesi üzerine "soruşturmanın sağlıklı yürütülmesini takiben, soruşturmanın bitim tarihi olan 27 Aralık 2014'e kadar yayın yasağı kararı aldırılması" istendi.

 

Basın Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral nöbetçi sulh ceza hakimliğinden, soruşturma bitim tarihi olan 27 Aralık 2014 mesai bitimine kadar, 4 eski bakan hakkındaki iddaların araştırılması için kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesini talep etti. Ankara 7. Sulh Ceza Hakimi Yavuz Kökten'in talebin kabulüyle ilişkili kararı şöyle:

"Eski Bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın kişilik haklarının zedelenmesinin önlenmesi, şöhret ve diğer haklarının korunmasının sağlanması bakımından, TBMM Soruşturma Komisyonunun istemiş ve getirtmiş olduğu bilgi ve belge içerikleri ile komisyonun tanık, bilgi sahibi, bilirkişi sıfatıyla veya diğer ilgililer olarak beyanlarına başvurduğu kişilerin komisyona vermiş oldukları beyanlarına yönelik olarak 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 3/2. maddesi gereğince, soruşturma bitim tarihi olan 27 Aralık 2014 günü mesai sonu bitimine kadar tüm yazılı, görsel ve internet ortamında yapılan yayınlar hakkında yayın yasağı konulmasına karar verildi."

 

Yaşanan bu gelişmenin yanı sıra ayrıca bu karara, Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği nezdinde itiraz hakkı da bulunmaktadır.

Günün Diğer Haberleri