Panorama 1453 İstanbul’un Fethini yaşatıyor

Tarihe bir çağın kapanıp, bir çağın açılması olarak geçen İstanbul’un Fethi, Panorama 1453 Tarih Müzesi sayesinde günümüze taşındı. 3.000 m2 alana inşa edilen Panorama 1453 savaşın gerçekleştiği alan üzerine yapıldı.

KÜLTÜR - SANAT - 2014-08-21 17:27:19

Fatih Sultan Mehmet 558 yıl önce o dönemin en büyük ve gelişmiş ordusuyla İstanbul’un fethini gerçekleştirerek bir çağı kapatıp, bir çağı açtı. Bu tarihi olayı günümüze taşıyıp o zaferi tekrar yaşamak gerçek oluyor. 31 Ocak 2009 tarihinde açılışı gerçekleşen Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından Türkiye’ye önemli bir eser olarak kazandırıldı.

 

KUŞATMANIN GEÇTİĞİ ALANA YAPILDI

Müze, kuşatmanın geçtiği Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısında bulunmaktadır. Buraya yapılmasını sebebi 29 Mayıs günün müzenin yapıldığı alanda geçmesidir çünkü Panorama Müzelerinin özelliği olayın geçtiği alana inşa edilmesidir. Müze çevresinde Kostantinopolis'e ilk Türk askerinin girdiği Topkapı Surları'nı ve Silivrikapı'daki surları görebilirsiniz. Topkapı, İstanbul kuşatmasının en çetin geçtiği, aşılamaz denilen surların aşıldığı, kutlu askerlerin bekledikleri günün yaşandığı yerdir. Ayrıca İstanbul’un fethe açılan kapısı olma özelliği taşımaktadır.

 

Müzede İstanbul'un fethine yeniden tanık olacak ve kente giriliş anını neredeyse aynen yaşayacaksınız. Macar topçu ustası Urban'ın döktüğü toplara dokunup Kostantinopolis'in surlarına doğru onların patlamalarına şahit olacaksınız. Sultan II. Mehmed'in binlerce askerinin tekbir seslerini ve Mehter Marşı'nı duyup, belki de eşlik edeceksiniz.

 

MÜZE ZİYARETÇİLERDEN TAM NOT ALDI

Müzeyi görmek için dünyanın birçok ülkesinden ve özellikle de Türkiye’nin diğer illerinden birçok turist geliyor. Yapılan anketlerde müzenin notu genelde %95–98 oranında beğeni topluyor.

 

MİMARİ ÖZELLİKLER

Panorama’nın kalbi olan resim, 38 metre çaplı bir yarım küre üzerine yapılmıştır. Yarım kürenin iç yüzeyini kaplayan resim, 2350 m2 olup, resimle ziyaretçi platformu arasındaki 650 m2'lik 3 boyutlu objeler platformuyla birlikte, toplam 3000 m2'lik dev bir büyüklüğe ulaşmakta ve ziyaretçiyi her yönden kuşatmaktadır.

 

ÖZEL HABER

Günün Diğer Haberleri