Bakımsız dişler kişinin özgüvenini zedeliyor

Günümüzde ağız ve diş sağlığı insanlığın en önemli sorunlarından birini oluşturuyor. Ağız sağlığının birçok probleme yol açtığını ve kültür seviyesini de etkilediğini söyleyen Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Gökay, ağız ve diş sağlığına dair açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK - 2014-08-21 22:58:05

 

Ağız ve diş sağlığı bireylerin çocukluktan yaşlılığa kadar tüm hayat kalitesini direkt olarak etkiler. Ağız ve diş sağlığı bozuklukları birçok farklı rahatsızlığı tetikleyebileceği gibi kişinin toplum içerisindeki özgüvenini de zedeler. Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Gökay toplumun sağlıkla ilgili en önemli konularının başında gelen ağız ve diş sağlığına dair önemli açıklamalarda bulundu.

 

"DİŞ SAĞLIĞI KÜLTÜR DÜZEYİ İLE PARALEL"

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nemci Gökay, ağız diş sağlığının bireyin ve toplumun sağlıkla ilgili en önemli konularından birisi olduğunu söyledi. “ Belki de ağız diş sağlığına önem veren bir toplumu birçok bakımından ileri düzeyde kabul edebiliriz. Birçok araştırmada ağız diş sağlığına önem veren toplulukların kültür düzeyinin, okuma oranının paralel olduğu gözlenmiştir. Yani ağız diş sağlığı yerinde bir toplumun hem sağlık düzeyi hem de kültür seviyesinin ileri olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

 

Gelişmiş toplumların gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde birçok kriter kullanılmakla beraber şeker tüketiminin de rolünün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nemci Gökay, “Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi ile şeker tüketimi arasında paralellik düşünülmüştür, diş çürüğü şeker tüketimine bağlı olduğuna göre bir toplumda bu iki parametrenin de benzerlik gösterebileceği söz konusudur. Ancak gelişmiş toplumlarda ağız diş sağlığına önem verdikleri için şeker tüketimi fazla olmasına rağmen diş çürüğünün yaygın olmadığı görülmüştür. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde ise yeterince ağız sağlığına önem vermediklerinden şeker tüketimi ile diş çürüğü arasında paralellik gözlenmiştir” dedi.

 

DİŞ ETİNE GÖRE FIRÇA SEÇİLMELİ

Çürük oluşumuna sebep olan başta şeker gibi besinlerden uzak kalmamızın mümkün olmadığının altını çizen Gökay, önemli olanın dişleri uygun şekilde temizleyebilmek olduğuna dikkat çekti. Ağız diş sağlığında kullanılanların başında diş fırçasının geldiğini belirten Gökay,  ağız yapısına uygun sert veya yumuşak fırçanın seçilmesi,  uygun fırçalama tekniği ve diş etlerinin durumuna göre ilave solüsyonların kullanılması konusunda doğru bir fırçalama için diş hekiminden eğitim alınmasının önemi üzerinde durdu.

 

Diş macununun çok kullanılmasının temizlik sağlamayacağını, fırçalamada en önemli kuralın fırçanın kıllarının dişlerin başta arayüzleri olmak üzere, iç, dış ve dış yüzeylerinin tamamına dokunabilmesi olduğunu dile getiren Gökay, dişlerin sabah ve akşam üçer dakika fırçalanması gerektiğini söyledi. Gökay, dişlerin üzerinde artıkların birikmemesi, birikintilerin uzun müddet diş yüzeyinde kalmaması için diş ipinin gerekliliğini de şöyle anlattı;

 

“Yanak ve dil hareketleri ile diş yüzeylerinin temizliği kısmen sağlanabilmektedir.  Diş temizliğinde önemli bir konu dişlerin arasının temizlenebilmesidir. Fırçanın kılları arayüzleri temizlemekte yetersiz kalabilmektedir. Bu amaçla arayüz fırçaları ve diş ipi gerekmektedir.”

 

Diş fırçalamanın başta aile olmak üzere, sağlık kurum ve kuruluşlarında, okullarda eğitim verilmesi suretiyle kazanılabilecek bir alışkanlık olduğunu belirten Gökay, diş temizliğinin topluma verilmesi gereken temizlik eğitiminin bir parçası olması gerektiğine vurgu yaptı. Gökay, diş sağlığı için yapılması gerekenleri kısaca şu sözleriyle ifade etti;

 

“Sağlıklı dişlere sahip olmak için dengeli beslenme, şekerli besinlerin uzun müddet diş yüzeyinde kalmaması son derece önemlidir. Şekerli gıdaların da ana öğünlerde tüketilmesi ve arkasından fırçalamanın yapılması gerekir. Öğün aralarında özellikle çocukların şeker tüketmemeleri diş çürüğünün oluşmaması açısından son derece önemlidir.”

 

ÖZEL HABER

Günün Diğer Haberleri