ABD ve muhalefetten Davutoğlu yorumu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti’nin yeni genel başkan adayı olarak gösterilmesine muhalefetten ve ABD’den yorumlar gecikmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı, yeni başbakan kim olursa olsun birlikte çalışmayı sürdüreceklerini belirtirken, MHP, CHP ve HDP durumu eleştirdi.

SİYASET - 2014-08-22 09:28:13

ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti Kongresi’nde yeni genel başkan ve başbakan adayı olarak gösterilmesine yönelik bir açıklama yaptı. Öte yandan muhalefette yaptığı yorumlarla Davutoğlu’nun aday olmasını eleştirdi.

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Anladığım kadarıyla bu bir aday gösterme. Şu anda sonuca ulaşması gereken bir süreç var. Yeni başbakan kim olursa olsun kendisi ile çalışmayı bekliyoruz. Bu süreç sona erene kadar yorum yapmaktan uzak duracağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

 

 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Ahmet Davutoglu ile sürekli iletişim halinde olduğunu hatırlatan Harf, ikilinin Gazze ve diğer meselelerde yakın çalıştıklarını ve bu hafta bir kaç kez görüştüklerini dile getirdi.

 

MHP:  TÜRKİYE’Yİ ZİNDAN EDİYORLAR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı gösterilmesine ilişkin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Parti Genel Başkanı Davutoğlu, Başbakan Davutoğlu, BOP'un Ortadoğu'yu zindan eden elemanlarıdır. Türkiye'yi zindan etmesine Allah'ın izniyle müsaade edilmeyecektir" dedi.

Bahçeli, Aksaray'ın Güzelyurt ilçesine bağlı Ihlara belde Belediye Başkanlığını ziyaret etti. Bahçeli buradaki konuşmasında, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AK Parti Genel Başkanlığını bir başkasına hemen devretmediğini söyledi. Türkiye'nin her yerini sorun haline getiren kişinin, partinin genel başkan adayı olarak takdim edildiğini belirten Bahçeli, "Dolayısıyla başbakan olmasını istemiştir. Halbuki bunları kendisinin yapmaya bir yetkisi yoktur. Anayasanın 101. maddesi gereğince partinin genel başkanı değildir. Dolayısıyla başbakan da değildir" diye konuştu.

 

CHP : TÜRKİYE İÇİN ŞANSSIZ BİR DÖNEM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, başbakanlığa bir seçim değil, atama yapıldığını, Davutoğlu’nun geçmişine bakmak gerektiğini ifade etti. “Dış politikanın sorumlusu Davutoğlu’dur. Türkiye için şansız bir dönem başlayacak. Bugüne kadar başarısız bir dış politika izlendi” diyen Toprak, bundan sonra daha da başarısız bir dönemin devam edeceğine dikkat çekti.

 

HDP'Lİ KÜRKÇÜ: HÜKÜMDAR SADRAZAM ATADI

HDP'nin kurucu eş başkanlarından olan, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, Erdoğan'ın kendisinden sonra gelecek AK Parti genel Başkanı olarak Davutoğlu'nun adını açıklamasını, "hükümdar sadrazam atadı" diye yorumladı.

 

Kürkçü, yaptığı açıklamada, “Hükümdar, bir başbakan atadı. Davutoğlu, sadrazam olarak mezhepçi dış siyaseti, Türkiye'nin içine taşıyacağını görüyoruz. Bu böyle olacak. Bunun yol açacağı krizlerle bir yılı geçireceğiz. 2015'te bu hesaplaşmayı yaşayacağız" dedi.

 

 

Kürkçü, Davutoğlu'nun yeni başbakan olmasının barış sürecini  etkilemeyeceğini şu sözlerle açıkladı: "Barış süreci, AKP ile sürdürülen bir süreç değil. Bu daha çok çatışan tarafların devlet aracılığıyla yürüttüğü bir süreç." 

 

Kaynak: AA

Günün Diğer Haberleri