Bebeğin Parmağına Öyle Bir şey Dolandı ki

Sivas'ta 3 aylık bir bebek, sol ayak parmağına annesinin saçının dolaşması ardından hastaneye kaldırıldı. Bebeğin parmağı yapılan müdahaleler ardından kurtarılabildi.

GÜNCEL - 2014-12-10 17:57:36

Sivas'ta kent merkezinde Kadı Burhanettin Mahallesi'nde yaşayan Sibel-Yüksel Varol çiftinin ilk çocuğu olan 3 aylık bebek Hifa Hazal, annesinin saçının sol ayak parmağına dolanması nedeni ile hastaneye kaldırıldı. Saç teli bebeğin sol ayak 4'üncü parmağında önce farkedilemedi. Farkedilemeyen saç teli bebeğin parmağına daha da sıkı dolaşınca kan dolaşımını kesti. Bebeğin kan dolaşımının yavaşlaması sonucunda moraran parmağını anneannesi Naile Yılmaz farketti. Torununun çoraplarını çıkarırken moraran parmağını gören anneanne, Sivas Devlet Hastanesi acil servisine gitti. Bebek burada yapılan ilk müdahaleler ardından Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. 3 aylık bebeğin ortopedi servisinde başlatılan tedavisinde, ayak parmağına dolaşan saç teli çıkarıldı. Hifa Hazal Varol'un yapılan müdahaleler ardından sağlık durumunun iyi olduğu söylendi. 

 

CÜ Tıp Fakiltesi Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seyran Kılınç, bebeğin sağlık durumu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi. 

 

"Aslında çok sık karşılaşan vakalar değil. Oluş ve sonrası için ciddiye alınacak vakalar. Çevredeki her hangi bir uzun saç veya ip çocuğun hareketleri sırasında parmağa dolanabiliyor. Daha sonra dolaşan parmağın alt bölgesindeki kan akımını kesiyor. Ve morarma başlıyor. Çok sık karşılaşılmamakla beraber çocuk konuşma ve algı yeteneğine sahip olmadığı için şikayetlerini de söyleyemiyor. Yakınlarıda bunu takip etmeyebiliyor. Çorap çıkarıldığı zaman vahim durum fark edilmiş oluyor. Bunun için ara sıra çocukların bu bölgelerinin kontol edilmesi gerekiyor. Çocuklarda bu tip vakalar sık olamasa da ciddi sorunlar yaratabiliyor. Takibinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Çocuğumuzun parmağı kangren olabilirdi. Çocuk yatağının çevresinde uzun saç ve ip bulunmaması gerekiyor. Bizim bu olayımızda anneanne durumu fark etmeseydi parmak kaybedilebilirdi."

Günün Diğer Haberleri