Dünyanın En Soğuk Yerleşkesi

Dünyanın en soğuk yerleşimi Yeni Zelandalı fotoğrafçı Amos Chapple tarafından görüntülerle belgelendi.

YAŞAM - 2014-12-24 18:08:44

1926 yılında ölçülen -71.2 derece ile Kuzey Yarımküre'de ölçülen en düşük sıcaklık olma özelliğini talşyan yerleşle Rusya topraklarında, Kuzey Kutup Dairesi'nin 350 kilometre güneyinde yer alan Oymyakon Köyü. 
 
 
Sıcaklığın -48 dereceye dahi ulaşabildiği bu şehirde bitkisel tüketim ürünleri yetişmiyor. Bu ülkedeki marketlerin tezgahlarında soğuktan donmuş balıklar yanyana dizili şekilde dururken, marketlerin tezgaları et ürünleri ile dolup taşmakta.
 
 
Dondurucu sis tabakasını delmekte zorlanan güneş ışınlarınının bile etki etmediği bu köyde yaklaşık 500 kişi yaşıyor.
 
 
Soğuk sebebi ile evlerin içine su tesisatı döşemek imkansız. Bu sebeple tuvaletler evlerin dışına inşa edilmiş durumda.
 
 
Bu köyde aracınız varsa ve yolunuza devam ederken aracınızı durdurmak durumunda kalırsanız, muhtemelen soğuktan bu isteğinizi başaramayacaksınız. Bu yüzden çoğu kişi araçlarını garajlarında çalıştırığ hiç durmadan yollarına devam ediyor.
 
 
En soğuk köy olarak bilinen bu köyün adı 'Donmayan Su' anlamına gelen Oymyakon. Bu köye iddalara göre geyik sürüleri 1930'lu yıllara kadar su ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı iniyordu. Daha sonra Sovyet hükümeti tarafından verilen kararla gün uzunluğunun kışın 3 yazın 21 saat arasında değiştiği bu köyde insanların yaşamaya başlıyor. O günden bugüne köyde ikamet eden insan sayısı 500.
 
 
Köyde tek bir bakkal var ve bu bakkalda çok az çeşit ürün bulunuyor. Tüm köyün alışveriş yaptığı bu köyün ürünlerinin az olmasına, dengesiz beslenmeye rağmen köyde sağlık sorunlarına sıkça rastlanmıyor.
 
 
Bilim insanları bu durumu, geyik sütündeki besin değerinin yüksek olmasına bağlıyor.
 
 
En sevilen aktivitesi buz tutmuş gölde balık tutmak olan Oymyakon köyünde çocuklar da soğuya alışmış durumda. Bu köyde okullar ancak -52 derecenin altında kapanıyor.
Günün Diğer Haberleri