Almanya, Türkiye’yi 38 yıldır dinliyor

Alman dergisi Focus'un haberine göre Almanya Türkiye’yi 1976 yılından beri dinliyor. Dergi yaptığı haberde, dinleme iznini dönemin başbakanının verdiğini açıkladı.

DÜNYA - 2014-08-23 20:28:21

Almanya’nın Türkiye’yi 2009’dan beri dinlediği iddialarına bir yenisi daha eklendi. Almanya'da haftalık haber dergisi Focus, Alman Federal Haber Alma Teşkilatı'nın (BND), Türkiye’yi 2009 değil 1976’dan beri dinlediğini yazdı.

 

Dergi, Alman Federal Haber Alma Teşkilatı’nın dönemin başbakanı Helmut Schmidt’in izniyle Türkiye’yi dinlemeye başladığını yazdı. Bugünkü dinlemelere meclis komisyonunca karar verildiğini yazan Focus dergisi, dinleme iznini veren komisyonun Başbakanlık, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı uzmanlarından oluştuğunu belirtti.

 

Meclisteki Birlik Partilerinin (CDU/CSU) iç politika uzmanı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Milletvekili Hans-Peter Uhl, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği iddiasına şu şekilde yanıt verdi: “BND’nin Türkiye’yi dinlemek için yeterli nedenleri var; insan kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti ve terörizm. AB adayı Türkiye’den bize neler gelebileceğini mutlaka bilmek zorundayız."

 

Öte yandan  dinleme skandalı ilk ortaya çıktığında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı Steinmeier’e “Müttefik iki ülke arasında birbirine yönelik istihbarat takibi kabul edilemez” demiş ve müttefik bir ülkenin, istihbarat faaliyetlerinde hedef olarak görülmesinin ittifak ruhuna aykırı olduğunu vurgulamıştı.

 

 

Günün Diğer Haberleri