Silifke Kalesi turizme hazırlanıyor

Mersin’in Silifke ilçesindeki Silifke Kalesi’nde kazı ve restorasyon çalışmaları başladı. 20 kişilik kazı heyeti ile 30 işçi kale ve içini orijinal haline en yakın duruma getirmeye çalışacak. Bölgenin çalışmalar sonrası turizme kazandırılacağı öngörülüyor.

KÜLTÜR - SANAT - 2014-08-23 22:12:15

 

Mersin’in Silifke ilçesindeki Silifke Kalesi’nde Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığındaki 20 kişilik kazı heyeti ve 30 işçiden oluşan ekip kazı çalışmaları başlattı.

 

Silifke ilçesindeki Helenistik ya da erken Roma döneminde yapıldığı tahmin edilen Silifke Kalesi'nde,Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni doğrultusunda çalışmalar yapılıyor. Kazı başkanı Boran, 330 metrekarelik kazı alanında daha çok hazırlık çalışması ve temizlik yapıldığını belirtti.

 

Kale ve içini orijinal haline en yakın duruma getirmeye amaçladıklarını ifade eden Boran, "Surlar, kuleler, cadde ve sokaklar ile konutlar, dini, askeri ve sivil mimari kalıntılarını ortaya çıkartarak ayağa kaldıracağız” dedi.

 

KALE TURİZME KAZANDIRILACAK

Yapılan çalışmalar sonrası kale, tur programlarının güzergahlarına eklenen merkez haline getirilip turizme kazandırılacak. Bugüne kadar 5 bin 365 metrekare alanın açıldığına işaret eden Boran, kale içinin yaklaşık 11 bin 365 metrekarelik alandan oluştuğunu söyledi.

 

2012'de 2 bin 920 metrekarelik alanda daha açma yapılmış, Evliya Çelebi’nin eserinden yola çıkılarak yürütülen çalışmalarda, 700 yıllık Kale Camii gün yüzüne çıkarılmıştı.

 

Silifke Kalesi, bölgenin en önemli kale ve yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. Özellikle içinde cami bulunan tek kaledir. Kale, kazının tamamlanmasıyla bölge kültürüne ve turizmine büyük canlılık katacaktır. 

Günün Diğer Haberleri