Irak, güne çatışmayla başladı

Dün Diyala’nın doğusunda Sünniler’in gittiği camiye saldırı düzenlenmiş 70'in üzerinde insan hayatını kaybetmişti. Bugün Irak’ta yine çatışmalar sürdü. Başkent Bağdat ve Kerkük’te 3 bombalı intihar saldırısı düzenlendi.

DÜNYA - 2014-08-24 10:16:50

Çatışmaların sürdüğü Irak'ta saldırılar hız kesmeden devam ediyor. Başkent Bağdat ve Kerkük’te düzenlenen üç bombalı intihar  saldırısında şimdiye kadar 48 kişi hayatını kaybetti. Kentte meydana gelen ilk saldırı, Kerkük-Bağdat yolu üzerindeki Nur Camii karşısında bulunan peşmergelerin kaldığı 4 katlı binaya bomba yüklü kamyonetle düzenlenmişti. Patlama sonrası çöken binanın enkazı altında kalan peşmergeler kurtarılmaya çalışılıyor. 


Fetih Camii ve Rahimava bölgesindeki asayiş binalarına da bombalı intihar saldırıları gerçekleştirildi. Öte yandan Başkent Bağdat'ta düzenlenen ve istihbarat binasını hedef alan saldırıda 8, Tıkrit'teki intihar saldırısında ise 9 kişi hayatını kaybetti. Erbil'de düzenlenen bir başka saldırıda da 3 kişi yaralandı. 
Dün yine Diyala'nın doğusundaki İmam Veys köyünde, Sünniler'in gittiği camiye gireren Şii militanlar rastgele ateş açtı. Olayda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Can kaybının 70'in üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

 

Irak'ın etkili Şii din adamı Ayetullah Ali el Sistani ise, bütün kesimleri kapsayan bir hükümetin bir an önce kurulmasını istedi. Sistani, tüm gruplardan farklılıkları bir kenara bırakması gerektiğini vurguladı. Şii dini lider, yeni hükümetin Iraklılar'ın geleceğini düşünecek kişilerden seçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Amerika Birleşik Devletleri de camiye yapılan saldırıyı şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırının, Iraklı liderlerin ülkeyi şiddet yanlısı radikal gruplara karşı birleştirmeye yardımcı olacak gerekli adımları süratle atması gerektiğini ortaya koyduğu belirtildi. Açıklamada "Amerika Birleşik Devletleri, Diyala kentinin İmam Veys köyündeki bir camide masum erkek, kadın ve çocuklara yönelik hain saldırıyı şiddetle kınamaktadır." ifadesi kullanıldı.

Günün Diğer Haberleri