Balıkesir'de Kuş Gribi Alarmı!

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kuş gribi virüsü tespit edilmesinin ardından resmi araçlar dışında bölgeye giriş ve çıkış yasaklandı

YAŞAM - 2015-05-03 13:27:02

Kaymakam Ali Mantı, AA muhabirine, hastalığın görüldüğü bölgede hijyen ve dezenfeksiyon çalışmalarının iki katına çıkartıldığını söyledi.
Bölgeye giriş ve çıkışın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin kontrolünde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Mantı, "Resmi araçlar dışında bölgeye giriş ve çıkışlar yasaklandı. Şüpheli hayvanlar gözetim eşliğinde itlaf edildi" diye konuştu.
Edincik Mahallesi'nde 40 bine yakın tavuğun telef olmasının ardından yapılan incelemede kuş gribi virüsü tespit edilmiş, bölge karantinaya alınmış, her türlü avcılık yasaklanmıştı.

Kuş Gribi Nedir?
KUŞ GRİBİ :


(Avian İnfluenza , Tavuk Vebası, Pestis Avium, Bird Flu)
Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır.
Hasta tavuklarda yüksek bulaşıcılığı olan bu hastalık ilk kez 1878 yılında İtalya’da tespit edilmiş ve "tavuk vebası" olarak adlandırılmıştır.
Hastalık etkeninin bir virus olduğu 1901 yılında ortaya konulmuş olmasına karşın, etkenin memeli influenza A virusları ile ilişkili olduğu ancak 1955 yılında gösterilebilmiştir. Hindilerde ise ilk izolasyon 1963 yılında Kuzey Amerika’da yapılmıştır.
HASTALIK ETKENİ :

Hastalık etkeni Orthomyxoviridae familyasından Influenza gurubuna ait, tek sarmallı, RNA taşıyan Influenza A virusudur. Influenza viruslarının A, B ve C olarak 3 tipi tanımlanmıştır
A tipi Influenza virusunun yüzeyinde antijenik özellik gösteren “hemagglutinin” (H) ve “neuraminidase” (N) olarak iki grup protein bulunmaktadır. Birinci grup olan hemagglutinin proteininin H1-H16 arasında 16 farklı alt tipi, ikinci grup olan neuraminidase proteininin ise N1-N9 arasında farklı 9 alt tipi bulunmaktadır. İnfluenza A virusleri bu yüzey proteinlerden taşıdıkları alt tiplere göre isimlendirilmektedir (H5N1 gibi). Bu durumda İnfluenza A virüsunun 144 alt tipi bulunmaktadır. (16 x 9 =144)
Günümüzde İnfluenza A virüslerının H5 ve H7 protein taşıyan alt tipleri patojenik suşlar olarak kabul edilmektedir. Bu suşlar % 100'lere varan düzeyde ölümlere sebep olabilirler. Diğer suşlar ya çok az hastalık belirtisine sebep olurlar ya da hiç fark edilmezler.
Fakat bununla beraber bu virusların antijenik yapılarında hızla değişim eğilimi vardır. Düşük patojeniteye sahip suşlar hızla değişime uğrayarak öldürücü gerçek suşlar haline dönüşebilir.
İnfluenza virusları ılıman ve kutuplara yakın bölgelerdeki insanlarda, domuz ve at topluluklarında özellikle kış mevsiminde, tropikal ve subtropikal bölgelerde ise bütün yıl boyunca görülmektedir. Buna rağmen kanatlı ve deniz memelilerinde influenza salgınları herhangi bir zamanda çıkabilmektedir.


AA-Kuşgribi.gov

Günün Diğer Haberleri