İzlanda’da yanardağ patlaması...

İzlanda'da beklenen yanardağ patlaması gerçekleşti. Bardarburga yanardağından püsküren küller nedeniyle bölgenin çevresi uçuşa yasak alan olarak ilan edildi.

DÜNYA - 2014-08-24 13:04:18

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'in 320 kilometre doğusunda, yerleşim yeri bulunmayan ıssız bir bölgede bulunan yanardağın faaliyet geçmesi üzerine, İzlanda makamları yanardağ çevresindeki 100 deniz milini kapsayan alanı "uçuşa yasak bölge" ilan etti.

 

Avrupa’nın en büyük buzulu olan Vatnajokull’un (Vatnayökül) üstünde bulunan yanardağda büyük bir patlama yaşanması halinde, buzulların eriyerek sele yol açmasından korkuluyor. Uzmanlar buzulun erimesinin, ülkenin altyapısına da ciddi zararlar verebileceğini söylüyor.

 

İzlanda'daki yanardağların faaliyete geçmesi; ülkede hayli gelişmiş acil durum önlemleri sayesinde can kaybına yol açmasa da etkisini tüm dünyada hissettiriyor.

 

Ülkede 2010 yılında faaliyete geçen Eyyafyallayökül yanardağının havaya püskürttüğü volkan külleri, 100 binden fazla uçak seferinin iptaline ve uluslararası uçuşlarda bir hafta boyunca büyük bir kaos yaşanmasına neden olmuştu. Havacılık yetkililerinin, yanardağın püskürttüğü volkan küllerinin uçak motorlarına zarar vereceği korkusuyla Nisan 2010'da Avrupa hava sahasını 5 günlüğüne uçuşlara kapatması sonucu milyonlarca insan havaalanlarında mahsur kalmıştı.

Günün Diğer Haberleri