Amsterdam'da kadınlara kısa etek yasak

Amsterdam Belediyesi'nin Nieuw - West semtindeki ofisinde, kadın çalışanların diz üstü etek ve elbise giymeleri yasaklandı.

DÜNYA - 2016-03-18 08:24:57

Amsterdam Belediyesi'nin Nieuw - West mahallenindeki bürolarda, kadın çalışanların diz üstü etek ve giysi giymelerini yasakladı. Kadın personelden, diz kapağına kadar çıkan çizme giymemeleri de istendi. Çalışanlar ve Amsterdam Belediye Meclisi azaları karara tepkili.

KADINLAR ÖNCE ŞAKA ZANNETTİ

Yasağı protesto etmek için Salı günü toplanan belediye çalışanı kadınlar, kısa etek ve uzun çizme giymeye çağrıldı. Amsterdam Belediyesi'nin Nieuw - West temsiliciğindeki kadın çalışanlar, büro şefinden gelen e-maili önce şaka zannettiler.

"Sevgili hanımlar, şu andan itibaren sizinle bir anlaşma yapmak istiyorum" diye başlayan e-mailde, kadın çalışanların diz üstünü geçen etek ve giysi giymemeleri istendi.

Müracaat etmede görevli kadın memurların diz kapağına kadar uzanan çizme giymesinin de hoş olmadığı vurgulandı. Büro sorumlusu, yasak kararına uymayan kadın personelin "evine geri gönderileceği" ikazında bulundu.

Amsterdam Belediyesi'ndeki çalışan temsilcisi Mario Soriano da, yasak kararının iletildiği elektronik postanın şaka olduğunu düşünmüş.

Soriano'ya göre, '2016 seneninde Amsterdam gibi bir şehirde böyle bir yasağın gündeme gelmesi acayip'. Soriano, yasağın belediye siyaseti değil, tek kişinin kararı olduğunu belirtti.

POLİTİK PARTİLER DE TEPKİ GÖSTERDİ

Belediye meclisinde çoğunluğa sahip Demokratlar 66 (D66) Partisi azası Jeroen Mirck, yasak kararını "absürt" olarak değerlendirdi. D66'lı meclis azası reaksiyonunu, "1950'li senelere geri mi dönüyoruz. Garip" sözleriyle ifade etti.

Liberal Sağ Partili (VVD) meclis azası Dilan Yeşilgöz de, kararı "hiçbir şekilde kabul edilemez" diye değerlendirdi ve belediye idareninden izah istedi.

Amsterdam Belediyesi sözcüsü ise, önceden temsilciliklerden birinde yaşanan mesele hasebiyle kıyafet yönetmeliğinin değiştirildiğini belirtti.

Sözcü, ofis sorumlusunun yönetmelik farklığı uyarınca yasak kararı aldığını söyledi. Belediye sözcüsüne göre, bütün çalışanlar ne giyeceğine kendisi karar verebilir ancak bu elbiselerin de çalışma ortamına uygun olması gerekir.

HOLLANDALI KADINLARIN ETEK GÜNÜ

Kadın belediye çalışanlarına yönelik kıyafet yasağı, Hollandalı Twitter kullanıcılarının en çok konuştuğu konu oldu.

Sosyal medya üzerinden kadın çalışanlara, gelecek salı günü kısa etek ve diz kapağına kadar uzanan çizme ile sokağa çıkmaları çağrısı yapıldı.

Hollanda'da kışın hemen peşinden yaşanan sene ilk sıcak güne, "etek günü" isimi veriliyor. Kadınlar, baharın müjdecisi olan o gün, ekseriyetle etek giyerek sokağa çıkıyor.

Bir hayli Hollandalı kadın, sosyal medya üzerinden Amsterdam'daki kısa etek yasağı hasebiyle "etek gününün" daha anlamalı geçeceği iletisi veriyor. Kadın çalışanlar, düşünce özgürlüğü gibi giyinme özgürlüğüne de saygılı olunması çağrısı yapıyor.

Günün Diğer Haberleri