2 Bin Bekçi Alımı Şartları ve Detayları

İçişleri Bakanlığı tarafından Doğu illerinde görevlendirilmek üzere 2 bin bekçi alınacak.

GÜNCEL - 2016-04-08 12:52:50

İçişleri Bakanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığının resmi internet sayfasında yer alan açıklamaya göre doğru bölgeleri arasında yer alan ; Şırnak, Hakkari, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır il merkezi ve ilçeler başta olmak üzere 2 bin 394 çarşı ve mahalle bekçisi alımı yapılacaktır. Başvurular Kaymakamlık ve Valiliklere yapılacak adaylar yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacaktır şeklinde açıklama yapıldı.

BEKÇİLER HANGİ İLLERDE GÖREV YAPACAK

  • DİYARBAKIR : 742
  • ŞIRNAK : 715
  • MARDİNE : 653
  • HAKKARİ : 224
  • ŞANLURFA : 60

BEKÇİ ADAYLARINDA ARANAN ŞARTLAR

Doğu bölgesinde yer alan illerde Bekçi olarak görev almak isteyen kişilerin Türk vatandaşı olması ve en az ilkokul mezunu olması gerekiyor.Adaylarda aranacak diğer şartlar ise şöyle: "Askeri görevini bitirmiş ve 30 yaşın üstünde olmamak, görevini yapmaya engel teşkil edebilecek bir hastalık veya sakatlığın bulunmadığını sağlık kurulunca verilen raporlarla belgelendirmek, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis ya da affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak, kamu haklarından ve kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkum olmamak." Bekçi olmak isteyenlerin Türk toplum anlayışına göre "kötü şöhretli" tanınmaması da gerekiyor.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Bekçi adayları, çalışmak istedikleri vilayet ve kaymakamlıklara isteyen evraklar ile müracaatta bulunacaklar. Adayların müracaat arzu hallerinde imtihan yerine kadar gidiş dönüş ve zaruri giderlerin kendilerine ait olduğu ve sınavı kazanmaları halinde sağlık raporu almak için yaptıkları giderlerin da kendilerine ait olacağı, bu konuda herhangi bir talepte bulunmayacakları yer alacak. Sözlü imtihana hak kazanan adayların, imtihan yerleri mülki amirlikler tarafından adaylara verilecek olan "İmtihan Giriş Vesikası"nde bulunacak. İmtihan giriş vesikası ile sözlü imtihana giriş yapabilecek adayların kültür vaziyeti, bekçiliğe elverişli olup olmadığı, hal ve tavırları incelenecek.

YAZILI SINAVDA FEN BİLGİSİ VE MATEMATİK SORULARI DA VAR

Yazılı sınav soruları Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi ve Matematik derslerinden oluşacak. Soru adedi ve sınav süresi valiliklerce belirlenecek. Adaylardan kimlik numarası beyanı, diploma veya tasdiknamesi aslı ya da kurumca tasdikli örneği, askerlik durum beyanı, 6 fotoğraf, adli sicil beyanı ve gerekmesi halinde lisede hazırlık okuduğuna dair beyanı istenecek. Adaylar, Diyarbakır ve Şırnak'ta 6 Mayıs, Mardin'de 5 Mayıs, Hakkari'de 25 Nisan ve Şanlıurfa'da 29 Nisan'a kadar başvurularını yapabilecek.

POLİS MEMURU OLABİLECEKLER

Sınavla kadroya alınacak bekçiler, öncelikle "emniyet bekçi adayı" olacaklar ve ardından polis eğitim kurumlarında en az 3 ay eğitime tabi tutulacaklar. Emniyet Genel Müdürlüğü aldığı bekçileri 1 yıl intibak eğitimine tabi tutacak. Bu aşamada göreve intibak edemeyen öğrencilerin sözleşmeleri feshedilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü bekçisi olarak görev yapmakta olan ve 3 yıl bu görevi başarıyla sürdüren bekçiler, "kıdemli bekçi" olacaklar. Yükseköğretimini tamamlamış kıdemli bekçiler, polis olabilecekler. Ancak polis memurluğuna geçecek olan bekçi sayısı, başvuru yapacak bekçi sayısının yüzde 5'ini geçemeyecek.

Günün Diğer Haberleri