İsrail ile Hamas arasında uzun süreli ateşkes

Hamas ile İsrail arasında uzun süreli ateşkes anlaşmasına varıldığı duyuruldu. Hamas liderlerinden Halid Meşal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak ateşkes hakkında bilgi verdi.

DÜNYA - 2014-08-26 21:23:10

Hamas ile İsrail arasında uzun süreli ateşkes sağlandığı kaydedildi. Hamas liderlerinden Halid Meşal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak ateşkes sağlandığını bildirdi. Mısır'ın başkenti Kahire'de yürütülen müzakerelerin sonucunda, Hamas liderlerinden Ebu Merzuk’un, "Müzakereler sona erdi, ateşkes sağlandı" ifadesini kullandığı aktarıldı.

 

Hamas siyasi liderlerinden eski Filistin Başbakanı İsmail Heniyye, "Halkımızı taçlandıracak anlaşmaların eşiğindeyiz" açıklamasını yaptı. Hamas liderlerinden Ebu Merzuk da, yaptığı açıklamada "Müzakereler sonuçlandı, ateşkes konusunda anlaşma sağlandı. Heyet başkanı Azzam el-Ahmed'in bunu açıklamasını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

AFP haber ajansı da yaptığı açıklamasında Gazze’de uzun süreli ateşkes sağlandığını duyurdu. Ateşkes anlaşmasının hangi şartlarda yapıldığına dair henüz bir açıklama yapılmazken Filistinli yetkililer anlaşma kapsamında çatışmaların sona ereceğini, Gazze'ye İsrail ve Mısır'dan geçişlere izin verileceğini ve Gazze için Akdeniz'deki balıkçılık bölgesinin sınırlarının genişletileceğini söyledi.

 

Filistinli yetkililer ayrıca 1 ay sonra iki tarafın Gazze'ye liman ve havalimanı inşasını görüşmek için bir araya geleceğini belirterek, İsrailli esir asker Gilad Şalit'e karşılık olarak 2011 yılında serbest bırakılan fakat tekrar tutuklanan 100 Filistinli mahkûmun durumunun da ele alınacağını vurguladı.

 

İsrail’in Gazze’de 7 Temmuz’dan beri düzenlediği saldırılarda 2 bin 139 kişi öldü, 10 binden fazla da yaralı var.

 

 

Günün Diğer Haberleri