Aralıklı Diyetler Pankreası Yeniliyor, Diyabetin Etkisini Tersine Çeviriyor

ABD’de yapılan araştırmalar, pankreasın aralıklı diyetler sayesinde tetiklendiğini ve kendisini yenilediğini ortaya koydu. Bu durumda diyabetin etkisinin de tersine döndüğü anlaşıldı.

SAĞLIK - 2017-02-27 10:02:09

ABD’de yapılan araştırmalar, pankreasın aralıklı diyetler sayesinde tetiklendiğini ve kendisini yenilediğini ortaya koydu. Bu durumda diyabetin etkisinin de tersine döndüğü anlaşıldı.

Pankreas üzerinde etkili olan aralıklı diyetler, kan şekeri seviyelerini düzenliyor ve yeniden işlev kazanmasına yardımcı oluyor. ABD’de bilim adamlarının fareler üstünde yaptığı deneylerde aralıklı diyetlerin diyabetin etkilerini tersine çevirdiği gözlemlendi.

ŞEKER HASTALARI İÇİN UMUT VERİCİ

Bilim adamları yapılan deneylerin sonucunda elde edilen verilen potansiyel olarak heyecan verici olduğunu söyledi. Bu sonuçlara göre uygulanan yöntem, diyabet için yeni bir tedavi olabilir. ABD’de yapılan araştırmalar sonucunda aralıklı olarak yapılan diyetlerin pankreasta bulunan ve görevi kandaki yüksek şeker oranını tespit ederek insülin salgılamak olan beta hücrelerini tekrar çalıştırdığını ortaya koydu. Konu hakkında bir açıklama yapan Güney Kalifornia Üniversitesinden Dr. Valter Longo, “Diyet, pankreas hücrelerini bir çeşit gelişimsel programlamaya sokarak, organın artık işlev göstermeyen parçalarının yeniden işlev kazanmasını sağladı” dedi.

İKİ TİP DİYABETTE DE ETKİLİ

 

Uzmanlar bu yöntemin hem tip 1 hem de tip 2 diyabette etkili olduğunu açıkladı. Farelerde iki türde de etkili olan deney, insanlardan alınan doku örnekleri ile de test edildi. Bu test sonuçlarında da tip 1 diyabet için bu deneyin etkili olduğu belirtildi. Dr Longo, “ Bu bulgular gerçekten önemli, çünkü beslenme yöntemlerinizi değiştirerek, diyabetin etkilerini tersine çevirebileceği, en azından fareler üzerindeki testlerde, onaylanmış bulunuyor. Araştırma ne kadar ne kadar heyecan verici olursa olsun, insanlar üzerinde testler başlamadan, diyetin insanlar üzerindeki etkilerini tam olarak bilemeyiz” ifadelerini kullandı. 

Günün Diğer Haberleri