İsrail'in Filistin'e saldırma bahanesi ve sonuçları!

Terör devleti İsrail tam 51 gündür Gazze'ye acımasızca saldırdı. Çocuk, kadın demeden binlerce Filistinliyi katletti. Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan müzakereler sonrası taraflar arasında uzun süreli ateşkes ilan edildi. Peki 51 süren bu katliamın hesabını İsrail verebilecek mi? Yuvasız, annesiz, babasız kalan çocuklara kim sahip çıkacak... İsrail, hala küçük bir bahaneyle yaptığı bu saldırıları meşrulaştırmaya devam mı edecek?

DÜNYA - 2014-08-28 11:19:08

Filistin'in Batı Şeria bölgesinde 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunması ve ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr'ın, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılıp, yakılarak öldürülmesi İsrail'in en büyük bahanesiydi. Yaşanan olayı fırsat bilen katil İsrail, 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında harekete geçerek Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırdı.

 

Saldırılar başlar başlamaz binlerce Gazzeli evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kaçan kaçabildi, kaçacak yeri olduğu kadar. Ama Gazze'de ne yazık ki kaçacak yer yoktu. Evler, okullar, hastaneler, camiler kısacası her yer bombalanıyordu. Binlerce insan Birleşmiş Milletler'e ait okullara sığınarak yaşam mücadelesi veriyordu. "Biz sivillere zarar vermiyoruz " diyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun nasıl alçakça katliam yaptığı, hergün haberlerde hayatını kaybeden masum çocuklarla ortaya konuyordu. Sekiz yaşlarında bir çocuk, küçük kardeşini alıp bombalardan kaçmaya çalışırken, bir baba, yavrusunun bedenine son kez sarılırken, bir anne, hastanede feryad ederken yansıyordu kameralara. Ve en acısı Gazze kan ağlarken Türkiye dışında tüm dünya susuyordu.

 

İsrail'in tam 51 gün boyunca kan akıttığı Gazze sokaklarında, nihayet kalıcı bir çözüm sağlandı. 26 Ağustos'ta Mısır'ın Başkenti Kahire'de yapılan müzakereler sonucunda taraflar arasında uzun süreli ateşkes kararı verildi.

 

GAZZE BAYRAM YERİNE DÖNDÜ

Ateşkesin ilanıyla Gazze ve Batı Şeria'da binlerce Filistinli sevinç gösterileri için sokağa indi. Gazze'de havai fişek kutlamaları yapıldı ve camilerden şükür duaları yükseldi. Saldırılar nedeniyle yuvalarını terk eden yüz binlerce Gazzeli evlerine geri dönmeye başladı. Araçlarla konvoylar yapıldı. Ateşkese en çokta çocuklar sevindi. Sokakları dolduran çocuklar, çalınan müzikler eşliğinde dans etti, eğlendi.

 

GAZZE'DE YARALARI KİM SARACAK?

Ya evi olmayanlar? Artık bir çocuğu, eşi ya da babası veya annesi olmayanlar ne yapacak? Gazze'de bu yaraları kim saracak? Psikolojileri alt üst olan çocuklar nasıl gözlerinin önünden akıp giden o bombaları unutabilecek, ya da unutabilecek mi acaba? Filistin'de çocuklar, yaralarını uzun yıllar saramayacağa benziyor. Bu yıkımın izi onların da hafızasında hep derin bir iz olarak yer edinecek. "Artık bomba atılmayacak, artık rahatça sokağa çıkabileceğiz" diye sevinç çığlıkları atan çocuklar, belki de her gece çığlıklarla uyanacak. Kaybettiklerinin acısını zaman ilerledikçe daha çok hissedecek.

 

GAZZE'DE SON BİLANÇO

Gazze'de görevini fiilen yürüten Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, büyük çoğunluğu sivil olmak üzere 2.145 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 100 kişi de yaralandı. Ölenlerden 578 ise ne yazık ki çocuk... 540 bin Gazzeli, evini terk ederken 100 bininin ise artık gidebileceği bir evi bile yok.  Saldırılarda 2 bin 276 ev kullanılamaz hale geldi, on binlerce binada küçük çaplı hasarlar oluştu. 70 cami tamamen yıkıldı, 24 okul da kullanılamaz durumda. 500 bin Filistinli evsiz kalırken, bunlardan yaklaşık 200 bini Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na ait okullara sığınmış durumda.

 

Ateşkes anlaşması, 7 yıldır bölgeye abluka uygulayan İsrail’in tüm sınır kapılarını açmasını, Gazze’ye insani yardımlar ve yeniden imar için gerekli inşaat malzemelerinin girişine izin vermesini öngörüyor. Hamas’ın Kahire’deki müzakerelerde şart koştuğu Gazze’ye havaalanı ve liman inşası, Filistinli mahkûmların serbest bırakılması gibi ihtilaflı konular içinse bir ay içinde yeniden masaya oturulacak. Hamas, liman ve havaalanı inşaatına başlayacaklarını açıklarken İsrail ise Gazze silahsızlandırılmadan buna izin vermeyeceğini savunuyor.

 

GAZZE'NİN İNŞASI ZAMAN ALACAK

Silahların susmasının ardından maddi hasar tespit edilmeye çalışılırken, yıkılan altyapı ve evlerin yeniden imarının uzun zaman alacağı belirtiliyor. Gazze,  yeniden inşa için de milyonlarca dolar paraya ihtiyaç duyuyor. Ateşkesin duyurulmasından sonra hem Hamas hem İsrail zaferlerini ilan ederken İsrail kamuoyunda hükümete yönelik tepki daha ağır basıyor. Gazze’de hâkimiyeti elinde bulunduran Hamas’ı devirme amacı yerine getirilemediği için Başbakan Binyamin Netanyahu’yu istifaya çağıran aşırı sağ, operasyon nedeniyle çökme noktasına gelen turizm ve daralma yaşayan ekonomi nedeniyle hükümeti topa tutuyor.

 

ÖZEL HABER

Günün Diğer Haberleri