Tıp Tarihinde Devrim Yaratacak Buluş! Ispanaktan Kalp Kası Yapıldı!

Bilim insanları tıp tarihinde devrim yaratacak bir buluşa imza attı. Ispanak yaprağını kullanan bilim insanları ıspanak yaprağının iskeletinden kalp kası yaptı.

SAĞLIK - 2017-04-07 23:38:37

Bilim insanları tıp tarihinde devrim yaratacak bir buluşa imza attı. Ispanak yaprağını kullanan bilim insanları ıspanak yaprağının iskeletinden kalp kası yaptı. 

Ispanak yaprağı ile kalp kası yapan ABD’deki bilim insanları bilim tarihinde bir ilke imza attı. Küçük bir kalbi ıspanak yaprağından yapmayı başaran bilim insanlarının bu buluşu, ilerleyen zamanlarda insanlarda doku yenilenmesinde de kullanılabilecek bir buluş oldu. 

TIP DÜNYASINI HEYECANLANDIRAN ÇALIŞMA
ABD’li bilim insanları, ıspanak yaprağında bulunan bitki hücrelerini çıkararak selüloz ve damarlardan oluşan iskeleti kullandı ve tıp tarihinde büyük bir başarıya imza attı. Bilim insanları elde ettikleri hücreleri insan hücreleri ile çalıştırdı ve kalp kasına dönüştürdü. Ispanağı kas olarak çalıştırdıktan sonra ise sıvı veren bilim insanları, ıspanak yaprağının adeta bir kalp kası gibi çalışarak sıvının yayılmasını sağladığını gördü. 

KANI TAŞIYACAK DAMAR SİSTEMİ YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR
Araştırma National Geographic’te yer aldı. Bilim insanları, laboratuvar ortamında yetiştirilen küçük ölçekli insan dokusu örneklerini yaptıkları çalışmalarla gerçek boyutta dokulara ve eksiksiz organlara taşımak için bir engeli aşmaya çalışıyor. O da yenilenen dokunun derinliklerine kadar kanı taşıyabilecek bir damar sistemi oluyor.  3 boyutlu yazdırma dahil, şu anda var olan biyomühendislik teknikleri, sağlıklı doku gelişimi için gereken oksijenin, besinlerin ve temel moleküllerin taşınması için gerekli olan kılcal damar ölçeğindeki kan damarları ağının dallanarak oluşumunu gerçekleştiremiyor. Bu konu üzerinde çalışan Worcester Politeknik Enstitüsü (WPI), Wisconsin-Madison Üniversitesi ve Arkansas Eyalet Üniversitesi Jonesboro Yerleşkesi bilimcilerinden oluşan bir araştırma ekibi, sonunda bitkiler sayesinde başarıya ulaştıklarını açıkladı. Çalışmanın ortak yazarlarından Glenn Gaudette, “Daha fazla çalışmamız lazım ancak şu ana kadarki çalışmalarımız çok umut verici” açıklamasını yaptı.

Günün Diğer Haberleri