Darfur’un sessiz çığlığına kulak verin

Sudan'ın batısındaki Darfur'da on yılı aşkın bir süre önce çıkan savaş 2 milyona yakın Darfurluyu da evlerinden etti.

DÜNYA - 2014-08-30 12:12:27

Sudan'ın batısındaki Darfur'da on yılı aşkın bir süre önce çıkan savaş 2 milyona yakın Darfurluyu da evlerinden etti.

Sudanlılar genellikle çiftçilik yaparak geçimlerini sağlıyor. Evlerini terk etmek zorunda kalanlar ise, tarlalarını, tohumlarını ve hayvanlarını kaybediyor. Kamptakiler de yıllardır gıda yardımıyla hayatta kalıyor. Darfur'da yaklaşık 70 bin kişinin kaldığı 27'den fazla kamp var. Kampta, tuğla gibi temel ihtiyaç ürünleri satan çok sayıda baraka var. 1000 tuğla yapmak yaklaşık 2 gün alıyor ve bu tuğlalar 40 Sudan sterlinine, yani 7 dolara satılıyor. Sudan'da günlük yevmiye 2 Sudan sterlini kadar.

Hükümet ve milis gruplar arasındaki çatışmalar devam ediyor. Kampa da yürüyerek, eşek ve kiralık araçlarla gelenlerin sayısı artıyor. BM'ye göre 2014 yılının ilk çeyreğinde evlerini terk edenlerin sayısı 390 bini buldu. Bu rakam, savaşın çıktığı 2004'ten bu yana, bir yıl içinde kaydedilen en yüksek rakam olarak biliniyor.

Darfur'da 2011'deki barış girişimleri başarısız oldu. BM ve Afrika Birliği güçleri bölgeye daha çok zırhlı araç konuşlandırdı. Kamptan çıkmaya korkan Darfurlular da yeni iş alanları arayışına giriyor. Topluluk liderleri, kamplarda otoritenin korunacağına inanıyor, fakat yeterli iş imkanının olmamasıyla gençlerin giderek daha çok politikleştiği ve milis gruplara katılmaya daha meyilli olacakları endişesi hakim. Bu nedenle gençler futbol ve voleybol gibi aktivitelere çekilmek isteniyor.

Günün Diğer Haberleri