Gelmiş geçmiş cumhurbaşkanları

Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanları listesine yeni bir isim daha yazıldı. Türkiye tarihinde ilk kez millet, kendi oyuyla bir cumhurbaşkanını göreve getirdi.

SİYASET - 2014-09-01 13:53:22

12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, gelmiş geçmiş on iki cumhurbaşkanı arasından, halkın oyuyla seçilen ilk lider olarak tarihe adını yazdırdı. Peki ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ten şimdiye kadar gelmiş geçmiş cumhurbaşkanları arasında hangileri asker, hangileri sivil kökenliydi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk partisinin ilk  genel başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de birinci cumhurbaşkanıdır. Aynı zamanda ilk asker kökenli cumhurbaşkanı olan Atatürk, 15 yıl süreyle en uzun görev yapan liderdir. Atatürk’ün ölümüyle görevi devralan İsmet İnönü, ikinci asker kökenli cumhurbaşkanıdır. Aynı zamanda Türkiye’nin de ikinci cumhurbaşkanı olan İnönü, 12 yıl görev yapmıştır.

 

Türkiye’nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar, İsmet İnönü’den aldığı görevi  27 Mayıs 1960 darbesine kadar yürüttü. Çok partili siyasi yaşama geçişle arkadaşlarıyla Demokrat Parti’yi kuran Bayar, cumhurbaşkanlığına partiden yükselen bir isimdir.

 

Bayar, askeri müdahalenin ardından 1961’de koltuğunu Cemal Gürsel’e devretti. Türkiye’nin dördüncü cumhurbaşkanı olan Cemal Gürsel, aynı zamanda üçüncü asker kökenli liderdi. Rahatsızlığı nedeniyle görevine son verilen Gürsel, 5 yıllık cumhurbaşkanlığının ardından Çankaya nöbetini, beşinci cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’a devretti.

 

Gürsel’in boşalan koltuğuna oturan Sunay, 7 yıllık görev süresini tamamlayan ilk lider oldu. Cevdet Sunay, aynı zamanda asker kökenli cumhurbaşkanlarının da dördüncüsüydü.

 

Cevdet Sunay’ın boşalan koltuğuna Türkiye’nin altıncı cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, oturdu. Korutürk’ün görev süresi biter bitmez, 1980 askeri darbesiyle yerine, 1982’de Kenan Evren geçti.  Asker kökenli cumhurbaşkanlarının yedincisi ve sonuncusu olan Kenan Evren, aynı zamanda Türkiye’nin de yedinci cumhurbaşkanı oldu.

 

Evren’in ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan bir diğer isimse sekizinci cumhurbaşkanı Turgut Özal oldu. Özal’ın 1989 yılında başlayan görevi, rahatsızlığı sonucu vefat etmesiyle 1993’te sona erdi.

 

Özal’dan boşalan koltuğa dokuzuncu cumhurbaşkanı sıfatıyla Süleyman Demirel oturdu. Demirel, görevini 2000 yılında onuncu cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e devretti.

 

Sezer,11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül’ün göreve geldiği 2007 yılına kadar koltukta kaldı.

 

Türkiye’nin 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de geçtiğimiz günlerde görevini 12.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a devretti. 12.Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarih sayfalarına, halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak geçti.

 

ÖZEL HABER


Günün Diğer Haberleri