İdeal Gebelik Süresi Nasıl Olmalıdır! Uzman Doktordan İdeal Gebelik Süresi Hakkında Açıklamalar!

Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Emre Karatekeoğlu ideal gebelik süreci hakkında önemli bilgiler verdi. Açıklamalarında gebelik süreci ve bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Karatekeoğlu oldukça önemli aşamalara değindi.

SAĞLIK - 2017-04-29 00:58:12

Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Emre Karatekeoğlu ideal gebelik süreci hakkında önemli bilgiler verdi. Açıklamalarında gebelik süreci ve bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Karatekeoğlu oldukça önemli aşamalara değindi.

Yapılan araştırmalara göre korunmayı bırakan kadınlarda ilk 6 ay içinde yüzde 70-80 oranda gebeliğin gerçekleştiğinin görüldüğünü belirten Kadın Hastalıkları Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Emre Karatekeoğlu bu araştırmalara bakıldığında ilk 6 ay içerisinde gebelik oluşumu olmuyorsa dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. 
Önemli açıklamalarda bulunan Op. Dr. Emre Karatekeoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:

“Kişinin adeti düzensizse yani 22 günden kısa veya 35 günden uzun aralıklarla adet görüyorsa, bu durumda öncelikle adet düzensizliğinin nedeni araştırılmalı. Adet düzensizliği devamlı ise gebelik planlandığı anda bir kısırlık uzmanıyla görüşmeli. Kişi daha önceden üreme sistemi ile ilgili bir operasyon geçirdiyse (Yumurtalık kisti; myom ameliyatı gibi), ya da karın içi organlarla( özellikle apandisit ve bağırsak operasyonları),  ilgili bir ameliyat öyküsü varsa 6 ay bekledikten sonra doktora başvurmalı. Daha önce verem yani tüberkiloz hastalığı geçirdiyse, ya da 25 yaşından önce üreme sistemiyle ilgili şiddetli bir enfeksiyon geçirip hastanede yatması gerektiyse daha hızlı davranması gerekebilir. Bu iki tip enfeksiyon özelliklerle tüplerde tıkanıklığa neden olabilir.”

“Kişinin annesi, ablası ya da teyzesinin özellikle 40 yaşından önce menapoza girme öyküsü varsa, en azından yumurtalık rezerv durumu kontrol edilmeli. Kişi, hamilelik planlamadan önce endometriosis tanısı aldıysa, 6 ay sonunda doktora başvurmalı. Herhangi bir kanser nedeniyle radyoterapi ya da kemoterapi tedavisi aldıysa bu durum yumurtalıklardaki yumurta hücre sayısında azalmaya neden olabilir. Bu nedenle gebelik planlanan an beklenmeden en azından yumurtalık rezervi kontrol ettirilmeli. Kişinin yaşı 35-38 arasında ise 6 ay sonunda özellikle yumurtalık rezervi açısından kontrol olmalı. Yine bu yaş döneminde myom, rahim içi polpleri gibi problemlerin daha fazla olabileceği unutulmamalı. Yaş 38’in üzerinde ise gebelik planlandığı anda bir uzmanla görüşülmeli. Çünkü bu dönem yumurtalık rezervi ve yumurta hücrelerindeki yapısal ve genetik problemler açısından dikkatli davranılması gerekli bir dönemdir.” dedi.

 

Günün Diğer Haberleri