Türkiye’de Bir İlk! Kanser Hastasına Karaciğer Nakli Yapıldı!

Türkiye’de ilk defa kanser hastası olan bir hastaya karaciğer nakli yapıldı. 2009 yılında ilk başarılı akciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu akciğer kanseri olan hastasına yaptığı nakille bir ilke imza attı. Türkiye 2009 yılında Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu ve ekibinin gerçekleştirdiği nakille bir ilke imza attı. Türkiye bu ekibin gerçekleştirdiği bir ilkle Türkiye’nin adını bu alanda başarılı uygulama yapan sayılı ülkeler arasına sokmayı başardı.

SAĞLIK - 2017-04-30 14:08:33

Türkiye’de ilk defa kanser hastası olan bir hastaya karaciğer nakli yapıldı. 2009 yılında ilk başarılı akciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu akciğer kanseri olan hastasına yaptığı nakille bir ilke imza attı.  Türkiye 2009 yılında Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu ve ekibinin gerçekleştirdiği nakille bir ilke imza attı. Türkiye bu ekibin gerçekleştirdiği bir ilkle Türkiye’nin adını bu alanda başarılı uygulama yapan sayılı ülkeler arasına sokmayı başardı.

Göğüs Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kutlu AA muhabirine yaptığı açıklamalarda akciğer nakliyle ilgili bilgiler verdi. tüm nakiller içinde akciğer naklinin oranının düşük olduğunu belirten Kutlu bu rahatsızlığın kişinin hayatını tehdit etmesi durumunda nakile başvurulduğunu belirtti. Dünya örneklerinde akciğer naklinin sayılı olarak bulunduğunu belirten Kutlu, "Bu hastalıkların akciğer naklinden sonra tekrar nüks etme olasılığı bulunuyor. Bu nedenle dünyada uygulama oranı az. Bu nakil, ABD ve İngiltere'de ve Avusturalya'da yapıldı. Yapılan bazı örnekler ciddi başarıların elde edildiğini gösterdi." ifadelerinde bulundu. 

3 AY SONRASINDA NORMAL YAŞAMINA DÖNDÜ

2009 yılında ilk defa akciğer kanseri olan bir hastaya nakil yapıldığını veren Kutlu, nakil işlemi gerçekleştirilen 44 yaşındaki D.A’nın yaklaşık 5.5 yıl akciğer ameliyatı olduğunu anlattı.
Prof. Dr. Kutlu, operasyon sırasında hastada özel bir tip olan akciğer kanserinin belirlendiğini, ve sağ akciğerinden bir parça çıkartıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı; "Hastamız son evredeydi çünkü, bu tip akciğer kanserleri akciğer içerisinde kalmaya, çok odaktan çıkmaya ve akciğer içerisinde kalarak vücuda yayılmama eğiliminde olan nadir görülen bir türdü fakat, hastalık her iki akciğerde de ilerledi ve ciddi solunum yetmezliği gelişti. Bu arada hasta, yoğun onkoloji tedavisi aldı ancak tüm yapılanlar hastalığın seyrini yavaşlatmaktan öteye gidemedi.” dedi. 

 

Günün Diğer Haberleri