Alzaymır Hastalarına Umut Işığı Doğdu!

Kahramanmaraş’ta bir grup akademisyen östrojenin alzaymırdaki etkilerini araştırdı. Yapılan 3 yıllık çalışmanın ardından olumlu sonuca ulaştıkları açıklamaları geldi. Gelen olumlu sonuç alzaymır hastalarının tedavisinde umut ışığı doğurdu. Konu hakkında açıklama yapan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kurt: "Oluşturduğumuz alzaymır hastalık modelinde östrojenin, GPER1 reseptörü aracılığıyla oksidatif stresi azaltarak, sinir hücre ölümünü azalttığını gösterdik""Alzaymır hastalığının tedavisine umut ışığı doğmuştur" dedi.

SAĞLIK - 2017-05-06 14:38:56

Kahramanmaraş’ta bir grup akademisyen östrojenin alzaymırdaki etkilerini araştırdı. Yapılan 3 yıllık çalışmanın ardından olumlu sonuca ulaştıkları açıklamaları geldi. Gelen olumlu sonuç alzaymır hastalarının tedavisinde umut ışığı doğurdu. Konu hakkında açıklama yapan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kurt:  "Oluşturduğumuz alzaymır hastalık modelinde östrojenin, GPER1 reseptörü aracılığıyla oksidatif stresi azaltarak, sinir hücre ölümünü azalttığını gösterdik""Alzaymır hastalığının tedavisine umut ışığı doğmuştur" dedi. 

Kahramanmaraş’ta bir grup akademisyen östorojenin alzaymırdaki etkileri üzerinde bir araştırma yaptı. Süren 3 yıllık çalışmanın ardından olumlu sonuç elde ettikleri ortaya çıktı. Akademisyenler hastalığın tedavisi için umut olacak formül geliştirmeyi başardı. 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt’un başkanlığında 2014 yılında bir çalışma başlatıldı. Halk arasında ileri derecede unutkanlık olarak bilinen ve tıpta alzaymır olarak geçen hastalıkla ilgili tedavi araştırması tam 3 yıl sürdü. 

Daha önceleri yapılan araştırmalarda alzaymırda kadınların risk olarak daha önde olduğu ortaya çıkmıştı. Bunu bilen akademisyenler araştırmalarına bunun üzerinden başlayarak östorojen hormonu üzerinde çalıştı. Bu alanda yapılan çalışmada sinir hücrelerindeki ölüm oranlarını azaltacak ilacın formülünün geliştirildiği belirtildi. 

Yaptıkları araştırma sonucu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yard. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt şu ifadeleri kullandı:

"Alzaymır hastalığıyla kadınlık hormonu olan östrojenin ilişkisini gösteren ve tedaviye yönelik yeterli bilimsel çalışmalar bulunmamaktadır. Biz bu nedenle östrojenin farklı reseptörlerinin alzaymır hastalığındaki koruyucu rolü ve mekanizmasını gösteren bu çalışmayı Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı ile ortaklaşa gerçekleştirdik. Oluşturduğumuz alzaymır hastalık modelinde östrojenin, GPER1 reseptörü aracılığıyla oksidatif stresi azaltarak sinir hücre ölümünü azalttığını gösterdik." dedi. 

 

Günün Diğer Haberleri