Yapılan Araştırmalara Göre Büyük Şehirlerde Obezite Görülme Sıklığı Daha Fazla!

Yapılan açıklamalara göre büyük şehirlerde obezite görülme oranı oldukça fazla görülüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Serap Turan, "Obezite oranına baktığımızda çocuklarımızın yüzde 20'sinde, fazla kilo ya da obezite var" şeklinde konuştu. İşte konuyla ilgili detaylı bilgiler…

SAĞLIK - 2017-05-07 16:17:08

Yapılan açıklamalara göre büyük şehirlerde obezite görülme oranı oldukça fazla görülüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Serap Turan, "Obezite oranına baktığımızda çocuklarımızın yüzde 20'sinde, fazla kilo ya da obezite var" şeklinde konuştu. İşte konuyla ilgili detaylı bilgiler…

Çocuklarda yüzde 20’sinde fazla kilo ya da obezite sorunu olduğuna dikkat çeken Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Turan şu açıklamalarda bulundu,  "Böyle olunca 5 çocuktan biri ya obez ya da obez olacak ayrıca ilerde obeziteye bağlı gelişecek komplikasyonlar için de risk altında." dedi.

Açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Serap Turan, obezitenin kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere yüksek kolesterol ve insülin direnci gibi hastalıklara da yol açtığını belirtti. 

YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN

Obeziteden korunmanın tüyolarını veren Turan konu hakkında oldukça önemli bilgilere yer verdi. Turan, "Geleneksel yiyeceklerimize dönmemiz lazım. Kuru yemiş, süt ürünleri, sebze, meyve ve lifli gıdalar tüketilmesi önemli. Özellikle kurutulmuş gıdalar lif kaynağıdır. Kola yerine ayran içilmeli, yani mümkün olduğunca doğal beslenilmelidir. Ayrıca hareketli bir yaşam sürdürülmesi de obeziteden korunmak için önemli bir faktör. Mümkün olduğunca merdivenleri kullanmalıyız. İş yerimiz çok uzak değilse yürüyerek işimize gitmeye gayret etmeliyiz. Dolayısıyla obeziteden ya da obezite komplikasyonlarından korunmanın en önemli yollarından biri yaşam tarzı değişikliğidir. Obezite oranına baktığımızda çocuklarımızın yüzde 20'sinde, fazla kilo ya da obezite var. Böyle olunca, 5 çocuktan biri ya obez ya da obez olacak ayrıca ilerde obeziteye bağlı gelişecek komplikasyonlar için de risk altında." dedi. 

BÜYÜK ŞEHİRLERDE OBEZİTE GÖRÜLME ORANI DAHA FAZLA

Büyük şehirlerde yaşayan kişilerde obezite görülme sıklığının daha fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Serap Turan açıklamalarına şöyle devam etti:

"Batıda ve büyük şehirlerde obezite sıklığımız çok fazla. Sadece büyük şehirlerimize bakarsak neredeyse Amerika'ya eşit oranda obeziz diyebiliriz. Ama doğu ile tüm ülkenin genel sıklığı alınırsa, o zaman daha düşük çıkıyor. Çünkü kırsal kesimlerde yaşayanlarda obezite sıklığı daha az. Bunun sebebi birincisi, yeme alışkanlıkları. Onlar daha sağlıklı besleniyorlar. Gazlı içecek, paketlenmiş atıştırmalık ve hazır yiyecekler den daha uzak duruyorlar. Koşuyorlar, top oynuyorlar, okullarına yürüyerek gidiyorlar. Şehirlerde çocuklar okullarına servisle gidip geliyor. Okulda kantinden besleniyor, paketli ve hazır yiyecekleri çok fazla tüketiyor. Buna bağlı da fazla kilolu oluyorlar. Aslında düşük sosyoekonomik düzeyle yüksek sosyoekonomik düzeye baktığımız zaman aralarında obezite sıklığı konusunda iki kat fark olduğunu görüyoruz. Genel olarak baktığımız zaman Amerika'dan daha iyi ama Avrupa'dan daha kötü durumdayız." ifadelerini kullandı. 

 

Günün Diğer Haberleri