Ebola tehlikesi

Son aylarda Afrika kıtasında ortaya çıkan Ebola virüsünin aldığı can sayısı gittikçe artıyor. Batı Afrika’da Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2000’e yaklaştı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ölümlerin yüzde 40'ının son 20 gün içinde gerçekleştiğini açıkladı.

DÜNYA - 2014-09-04 10:26:46

Son aylarda Afrika kıtasında ortaya çıkan Ebola virüsünin aldığı can sayısı gittikçe artıyor. Batı Afrika’da Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2000’e yaklaştı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ölümlerin yüzde 40'ının son 20 gün içinde gerçekleştiğini açıkladı

 

 

 

WHO Başkanı Margaret Chan Gine, Sierra Leone ve Liberya'da muhtemel 3500 vaka olduğunu söyledi. Söz konusu ülkelerde Ebola’nın yaygınlaştığını bildiren Chan, ‘Bu ülkelerde salgınların hızla yol alması tehlikenin büyüye biceğini’ vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü, bugün Cenevre'de Ebola salgınıyla mücadeleyle alakalı acil durum  toplantısı gerçekleştirecek.


Yapılacak olan bu toplantıya dünyanın bir çok yerinden önemli konuklar katılacak. Bunlar arasında, salgın kontrol uzmanları, sağlık araştırmacıları, Ebola salgınıyla karşı karşıya kalan ülkelerin yetkilileri ve tıp etiği uzmanları yer alacak.


Chan Afrika’daki bu salgının, "Bugüne kadar gördüklerimizin en geniş ölçeklisi, en şiddetlisi ve en karmaşığı" diye bahsetti. Bu hastalık konusunda en ilginç girişim ise sınır tanımayan doktorlar örgütünden geldi. Örgüt, Ebola salgınının önlenebilmesi için küresel bir askeri müdahalenin yapılması gerektiğini savundular.

 

Örgütün başkanı Birleşmiş Milletler'de bir konuşma yaptı. Örgüt Başkanı Dr. Joanne Lui, "Batı Afrika'ya sırt dönülüyor" dedi ve bu güne kadar yapılan yardım çağrılarının duymazdan gelindiğini söyleyerek, "Tarihteki en kötü Ebola salgınını 6 aydır sürüyor, dünya Ebola ile savaşı kaybediyor" şeklinde konuştu.


Ebolanın tarihi eskiye dayanıyor. Bu virüs ilk olarak 1976 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyet’inde görülmüştü. Bu virüsün bulaşma ve yayılma yöntemi vücut sıvılarının bir başka insana temas etmesiyle gerçekleşiyor.

Günün Diğer Haberleri