Dev proje yarılandı

Türkiye’nin yavru vatana yardımları son hızıyla devam ediyor. Kıbrıs’ın tatlı su ihtiyacı için yapımı süren deniz altındaki boru hattı çalışmalarında yol yarılandı. Projede yavaş yavaş sona geliniyor. Projenin yüzde 55'i tamamlandı.

DÜNYA - 2014-09-04 13:46:18

Türkiye’nin yavru vatana yardımları son hızıyla devam ediyor. Kıbrıs’ın tatlı su ihtiyacı için yapımı süren deniz altındaki boru hattı çalışmalarında yol yarılandı.  Projede yavaş yavaş sona geliniyor. Projenin yüzde 55'i tamamlandı.

 

Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) Su Temini Projesi kapsamında deniz altına yerleştirilen boru hattının yüzde 55'inin bitirildiği açıklandı. Proje kapsamında Türkiye'deki Anamur-Dragon Çayı üzerinde başlayacak Alaköprü Barajı'ndan, yavru vatana yapılacak yaklaşık 80 km uzunluğundaki boru hattı ile Kıbrı’sa içme, kullanma ve sulama suyu aktarılacak.

 

Öte yandan ODTÜ’lü profesör Dr. Hayriye Kahveci, Stratejik önemi bulunan suyun yavru vatana ulaştırılması devam eden barış sürecine katkı sağlayacağı kanısında. Enerji Jeopolitiği uzmanı olan Kahveci, bir süre önce Kıbrıs’ta bulunan Doğalgaz’ı hatırlatarak ileride yaşanacak bir sıkıntıda ilişkilerin sağlam olacağını vurguluyor. Şirketlerin azalan ilgisinin Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, görüşmelerde elini zayıflatacağını anlatan Kahveci, dolayısıyla kaynağa karşı kaynak mantığı çerçevesinde müzakerelerin yürütülebileceğinin altını çiziyor.

 

Kıbrıs’ın Türkiye için ne kadar önemli olduğu bir kez daha su götürmez bir gerçek olarak ortaya konulmuş oldu. Kıbrıs halkının Türkiye’ye bakış açısı bakımından önemli olan bu gibi projelerin arttırılması ve geliştirilmesi gerekmektedir. İnsanların bu icraatları görüp birlik ve beraberlik konusunda ne kadar sağ duyulu olacağı tartışılmaz bir gerçek olarak benimsenecektir.

Günün Diğer Haberleri