Okullarda 12 yıllık “Bitişik Eğik El Yazısı” Dönemi Kapandı!

Okullarda 12 yıldan bu yana zorunlu tutulan bitişik eğik el yazısı ile okuma-yazma modeli Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kaldırıldı. 2017 – 2018 eğitim öğretim yılında öğrenciler artık dik yazı ile yazmaya başlayacak, eğik yazıya daha sonra geçilecek.

EĞİTİM - 2017-05-23 20:07:58

Okullarda 12 yıldan bu yana zorunlu tutulan bitişik eğik el yazısı ile okuma-yazma modeli Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kaldırıldı. 2017 – 2018 eğitim öğretim yılında öğrenciler artık dik yazı ile yazmaya başlayacak, eğik yazıya daha sonra geçilecek. 

Öğrenciler yeni modelde önce dik yazı ile okuma yazma öğrenecek. Ardından öğrencilere diğer yazı fontları hakkında da bilgi verilecek. Okullarda güzel yazı eğitimi ise 3’üncü sınıftan itibaren verilmeye başlanacak. Ayrıca öğrencilere 4’üncü sınıftan itibaren F klavye ile yazma dersi de verilecek. Öğrencilerin okuma öğrenmekten daha çok zevk alması için de tekerleme, ninni, melodiyle eğitim verilmeye başlanacak. Yeni eğitim döneminde öğrencilere karikatür ve çizgi roman gibi İlkokul ders kitapları hazırlanacak. 

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
2017-2018 eğitim öğretim yılında okula başlayacak öğrenciler için başlanacak olan yeni model için Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığı “İlk Okuma ve Yazma Öğretimi Bilgilendirme” toplantısı yaptı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz toplantıda, eğik yazı dayatmasının bundan sonra olmayacağını hem öğretmenlerin, hem öğrencilerin, hem de velilerin bu uygulamadan memnun olmadığını söyledi. Yılmaz, bu sistemin öğrencilere sevmediği yemeği zorla yedirmek gibi olduğunu söyleyerek bunun sağlıklı olmadığını savundu. Yapılan toplantıya Türkçe ve sınıf öğretmenleri de katılırken, TTK Başkanı Alpaslan Durmuş’da toplantıda açıklamalarda bulundu. 

DURMUŞ’UN AÇIKLAMALARI
“Radikal bir kopuş olmayacak. Öğrenciler yazmaya dik harflerle başlayacak ama el yazısını da okuyabilecekler. Taslak öğretim programlarını askıya çıkardığımızda Türkçe’ye 5 bin 76 görüş geldi. Bunların yüzde 99.3’ü ‘bitişik eğik yazıyı kaldırın’ talebiydi. Ancak değişikliğin asıl sebebi memnuniyet değil bilimsel gelişmeler oldu. Pedagoji, ses bilimi, kriptoloji, hiyerografi, psikoloji, psikoterapi, ergonomi, endüstri mühendisliği alanında uzmanlardan görüş alındı. Görüşlere göre çocukların kas yapıları için bitişik eğik el yazısı en zor ve kompleks bulundu. 12 yıllık eğik bitişik yazı uygulamasında öğrencilerin liseye geldiklerinde dik yazıya kendiliğinden geçmeleri başarısızlığı ortaya koydu.

 

Günün Diğer Haberleri