Türkiye'nin yetiştirdiği duayenler

Türkiye'nin sinema hayatına kazandırdığı iki önemli isim; Yılmaz Güney ve Erkan Yücel'in bugün, ölüm yıl dönümü. Başarılı sanatçılar, ölümlerinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen, sinema sanatına kazandırdıklarıyla isimlerinden söz ettiriyor.

KÜLTÜR - SANAT - 2014-09-09 14:15:19

Bugün, Türkiye topraklarında yetişen Türk Sineması'nın usta iki ismi, Yılmaz Güney ve Erkan Yücel'in ölüm yıl dönümü. Türkiye'nin yetiştirdiği sayılı başarılı isimlerden olan sinema ustaları, birçok başarılı filmin altına attıkları imzalarıyla dünyaca tanınıyor.

 

Yönetmen, senarist, oyuncu, yapımcı ve yazar koltuğunda oturan Yılmaz Güney, 1937 yılında Adana'da, köylü bir ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya geldi.  Adana'da büyüyen Güney, sinema hayatına üniversite okumak üzere gittiği İstanbul'da, Atıf Yılmaz ile tanışarak atıldı.

 

Güney, 1959 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı "Bu Vatanın Çocukları" ve "Alageyik" isimli filmlerin hem senaryosunu yazdı hem de filmlerde rol aldı. Güney, 114 filmde oyunculuk, 26 filmde yönetmenlik, 15 filmde yapımcılık, 64 filmde ise senaristlik yaptı. 1982 yapımı "Yol" filmiyle Cannes Film Festivali'nde üç ödüle layık görülen Güney, Berlin Film Festivali ve Altın Portakal Ödülleri'nde de birçok başarıya imza attı.

 

Son yıllarını Paris'te geçiren Güney, mide kanseri rahatsızlığından, 1984 yılında, henüz 47 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

"Duvar" isimli film, Güney'den geriye kalan son sinema yapıtı oldu.

 

Lise yıllarında tiyatro oyunculuğuna soyunan Erkan Yücel ise 1944 yılında Ankara'da dünyaya geldi.

Ankara Deneme Sahnesi ve bir yandan da Halkevleri'nin tiyatro kurslarına giden Yücel, tiyatro başta olmak üzere çok sayıda sinema ve dizilerde rol aldı. Yücel, 1975'te San Remo Film Şenliği'nde, "En iyi erkek oyuncu" ödülünü alarak uluslararası alanda ödül alan tek sinema oyuncusu oldu. 1985 yılında film çekimi için gittiği İzmir yolunda trafik kazası geçiren Yücel, henüz 41 yaşındayken hayata veda etti.

 

İlk olarak "Endişe" adlı sinema yapıtında bir araya gelen iki usta, sinema sanatına kattıkları başarılarıyla hala isimlerinden söz ettiriyor.

 

ÖZEL HABER

Günün Diğer Haberleri