İskoçya'da bağımsızlık referandumu

Bağımsızlık referandumu sonrası İskoçya’da bağımsızlık isteyen ve istemeyenlerin oranı bir birine çok yakın gözüküyor.

DÜNYA - 2014-09-10 12:17:48

 

Bağımsızlık referandumu sonrası İskoçya’da bağımsızlık isteyen ve istemeyenlerin oranı bir birine çok yakın gözüküyor.

 

 


Birleşik Krallığa bağlı olan İskoçya’da kafalar karışık. 18 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu öncesi halkın büyük çoğunluğu bağımsız olduktan sonra ortaya çıkabilecek olumsuzlukların ülke için getireceği kötü yol haritası. Buna göre referandumda evt ve hayır oyu kullanacak olan seçmenlerin oranı birbirine çok yakın. Öyle gözüküyor ki kararsızların tutumu İskoçya’nın kaderini belirleyecek.


İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond'ın desteklediği "Evet İskoçya" kampanyası Edinburgh'un merkezinde tüm hızıyla devam ediyor. Edinburgh'un dışındaki kırsal bölgelerde ise İngiliz hükümetinin desteklediği ‘Birlikte Daha İyiyiz’ kampanyasının afişleri dikkat çekiyor.


İskoçya’da kırsal kesimde yaşayan halk bağımsızlığa olumsuz bakır. Nedeni ise bağımsızlık sonrası ekonomik ve sosyal istikrarın bozulacağı kanısı. Bu gibi nedenlerle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar İskoçya’nın Birleşik Krallıktan ayrılmasını istemiyorlar.


Her iki kampanyanın destekçilerinin referandum heyecanı dükkanların, evlerin ve arabaların camlarına asılan pankartlarda, sokaklarda dağıtılan İskoç bayraklarında, yakalarına taktıkları rozetlerde ve zaman zaman şehrin farklı noktalarında belli süreliğine kurulan referandum stantlarında hissedilirken, bağımsızlık yanlılarının daha aktif kampanyalar yürüttüğü gözleniyor.


Günün Diğer Haberleri