Görmez: 'Maneviyatı yok eden paralel yapı'

Diyanet İşleri Başkanı Paralel yapı hakkında açıklamalarda bulundu. Görmez, paralel yapının insanların maneviyatlarını yok ettiğini söyledi.

YAŞAM - 2014-09-11 11:49:15

Diyanet İşleri Başkanı Paralel yapı hakkında açıklamalarda bulundu. Görmez, paralel yapının insanların maneviyatlarını yok ettiğini söyledi.

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cemevleri hakkındaki düşüncelerini dile getirdi. ‘Cemevi, Cemevi’dir. Tarihte hangi fonksiyonu icra etmişse bugün de aynı fonksiyonu özgürce ifade etmeye devam etmeli’ diye konuştu.

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Darbe yönetimi dönemlerinde ilişkin de değerlendirmelerde bulanan Görmez, Diyanet'in haberi olmadan diyanet adına kitaplar basıldığını değişik işlere girişildiğini hatırlatan Görmez, ‘Diyanetin haberi olmadan diyanet adına kitaplar basılmıştır. Üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları yazılmıştır. Diyanet işleri Başkanlığı'nın haberi yoktur. Darbe yönetimi dönemlerinde’ dedi.

 

Öte yandan Görmez, ‘Diyanet'in acıklı bir tarihi vardır. Bürokrasi içerisinde, bütün o gerilimlerin içerisinde hep odak noktası olmuştur. Diyanet'in yüz yıllık bir tecrübesi vardır. Ben daha özerk bir Diyanet'e doğru 1952'de merhum Adnan Menderes'in meşhur hukuk profesörümüz Ali Fuat Başgil'e bir Diyanet İşleri Teşkilat Kanunu tasarısı hazırlatmıştır’ vurgusunu yaptı.

 

Daha sonra da cemaat hakkındaki düşüncelerini açıklayan Görmez, sözlerine şu şekilde devam etti:

‘Tarihte, Diyanet sivil dini yapıları hep koruya gelmiştir. Hem onların hata yapmamalarını sağlamak için çaba içerisine girmiştir. Hem de devletle onlar arasında köprü olarak devletin onları tamamen ezmesinin de önünde engel olmuştur. Bu son derece önemli. Ama bu yapı özelinde değil. Bütün dini yapılar için. Şunu ifade etmek isterim, bu son konunun bir siyasi bir de hukuki boyutu var. O bizi ilgilendirmiyor. Hukuk, siyaset çerçevesinde o çözülecektir. Ama bu topraklarda bu tartışmanın bir de dini ve ahlaki boyutu vardır. Biz daha çok bu dini ve ahlaki boyutunun çok iyi konuşulması gerektiğini düşünüyoruz. Bir dini yapı ortaya çıkarken daha çok halka dayanır. Halkın zekatlarına, sadakalarına dayanır. Yardım, sadaka toplarken ne demişse sadece o çerçevede hizmetini yapacak. Kırk yıllık bir emekten sonra bütün bunları kuru bir güç tutkusu adına ve uluslararası siyasete müdahale adına bütün bunları heba ettiği zaman, bütün o insanların hukukunu da çiğnemiş olur. Sadece söylediğiniz yapı özelinde bunu söylemiyorum. Bütün dini yapılar için söylüyorum. Elbette hırsızlık kötü bir şeydir. Ancak milletin maneviyatını çalmak çok daha kötü bir şeydir" ifadelerine yer verdi.

Günün Diğer Haberleri