Güvenlik Zirvesi'nden Beklenen IŞİD Kararı Geldi

ABD Başkanı Obama'nın IŞİD'e karşı yaptığı koalisyon arayışlarıyla ilgili planını açıkladı. Bu açıklama üzerine gözlerin çevrildiği Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığındaki Güvenlik Zirvesi'nin Yeni Şafak Gazetesi "Türkiye'nin harekata kesinlikle katılmaması" kararı aldığını yazdı.

GÜNCEL - 2014-09-11 17:03:08

Amerika Birleşik Devletleri, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine karşı ortak harekat konusundaki ciddiyetini ortaya koydu. Bizzat Başkan Obama tarafından açıklanan eylem planında Obama Irak ve Suriye'de kapsamlı bir harekata hazırlandığını duyurdu. Bölgedeki ülkelerinde desteğini isteyen ABD Irak ordusu ve Suriyeli muhaliflerden destek almıştı. Kara operasyonunun Amerikan askerlerince yapılmasını istemeyen ABD'nin Türkiye'den bir askeri rol beklentisi olduğu ileri sürülmüştü. 

 

IŞİD'in kısa sürede örgütlü yapıya kavuşarak kanlı eylemler yapması tüm Dünya'da yankı bulurken özellikle Batılı ülkelerde Işid'e karşı birçok önlem alınması söz konusu olmuştu. Türkiye'nin de Başka Obama'nın kurmaya çalıştığı çekirdek kadroda ismi geçmesi gözleri hükümet ve Davutoğlu'na çevirmişti. Bu çerçevede en önemli iddia hükümete yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesinden geldi. 

 

Yeni Şafak'ın haberinde "Türkiye Oyuna Gelmaz" başlığı atıldı ve IŞİD'e karşı operasyon gündemiyle toplanan Ulusal Güvenlik Mekanizması toplantısında  'Çekirdek Koalisyon'dan uzak durma kararı alındı. İlhan Toprak imzalı habere göre toplantıda ‘bir kara ve hava harekatına kesinlikle katılmama’ ve 'pasif destek' fikri öne çıktı.

 

Aynı toplantıda Işid'in yanı sıra örgütün elinde bulunan 49 Türk diplomatın durumu da massaya yatırıldı.

 

Haberin devamında  'Çekirdek Koalisyon' konusuna sıcak bakılmazken, Irak ve Suriye'de baş gösteren karışıklıklara dikkat çekildi. IŞİD'in Suriye'deki 'Esed rejiminin bir sonucu olduğu' hususu kalın çizgilerle çizilirken, Türkiye'nin müttefik koalisyonda 'pasif görev' alması fikri benimsendi. Zirvede, Türkiye'nin bu aşamada herhangi bir askeri operasyonda (kara ve hava) yer almasının mümkün olmayacağı kararı alındı. Ankara'nın operasyona aktif destek vermesi halinde rehin durumdaki diplomatların hayatlarının riske girebileceği de değerlendiriliyor.”

 

Başbakanlık’ta dün, Başbakan Davutoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı efkan ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılmış, toplantı yaklaşık 3 saat sürmüştü.

Günün Diğer Haberleri