Katar'dan Önemli Açıklama

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Ingiltere'nin baskenti Londra'da kriz ile ilgili açıklamalarda bulundu. 4 Arap ülkesinin uyguladıkları tutumun açıkça bir saldırı olduğunu belirtti.

SİYASET - 2017-07-05 23:53:00

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Ingiltere'nin baskenti Londra'da kriz ile ilgili açıklamalarda bulundu. 4 Arap ülkesinin uyguladıkları tutumun açıkça bir saldırı olduğunu belirtti.

 

Katar Dışişleri  Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Katar'a dayatılan talep listesinde bulunan Türk üssünün kapatılması maddesiyle ilgili olarak "Türkiye ile askeri iş birliğimiz Körfez için neden zararlı olsun? Körfez'deki her ülke farklı ülkelerle iş birliği yapıyor. Üstelik Türkiye bir NATO üyesi. " dedi.

Londra'da merkezi bulunan düşünce kuruluşu Chatam House'da "Körfez'deki Kriz: Katar'ın Cevabı " başlıklı toplantıda ülkesine ambargo uygulayan ülkelerin yönettiği terörü destekleme iddiasının temelsiz olduğunu söyleyen Al Sani, Katar'ın gençleri teröre sevk eden ideolojilerle mücadele ettiğini belirterek "El Kaide ve DEAŞ gibi terör gruplarının bizim hükümetimizi, diğer Körfez ülkelerinin hükümetleri gibi düşman listesine eklediğini biliyoruz. Uluslararası terör sadece Katar için değil, bölge ve bütün dünya için bir tehdit. " cümlelerini de ekledi. 


Katar'da Bulunan Türk Üssü 

Türkiye ile ilgili yöneltilen sorulara "Türkiye ile askeri iş birliğimiz Körfez için neden zararlı olsun? Körfez'deki her ülke farklı ülkelerle iş birliği yapıyor. Katar'ın ABD, İngiltere,Fransa, Türkiye, Kanada ve bir sürü başka dost ülkeye askeri is birliği var. Üstelik Türkiye bir NATO üyesi. " cevabını veren Al Sani, İncirlik üssünü Türkiye ile iş birliği anlaşmasıyla DAEŞ'e karşı mücadelede kullandığını belirtirken "Katar bunu askeri eğitim için kullanıyor. Türk varlığı  diğer Körfez ülkeleri için neden zararlı olsun? Ayrıca Körfez çapında Rus varlığı bulunan başka ülkeler de var. Bu isteğin ardından Katar'ın askeri desteği bulunmaması yoksa ben başka  neden göremiyorum. " eklemesi yaptı. 


Talep Listesine Verilen Yanıt 

Al Sani, Katar'a dayatılan 13 maddelik talep listesine verilen cevapla ilgili soruyu, "Kuveytli arabuluculara saygımız sebebiyle ambargo uygulayan ülkelerin isteklerine verdiğimiz cevabın içeriğini açıklayamayız. Ama uluslararası hukuka uygun ve Katar devletinin egemenliğini ihmal etmeyen bir nitelikte." şeklinde yanıtladı. 
"Eğer ülkemizin egemenliğine saygı gösteren ve eşitlik temelinde bir çözüme ulaştıracak düzgün bir diyalog olmazsa korkarım bu gelecekte başka bölgelerdeki başka ülkeler için de emsal teşkil edecek bir soruna dönüşebilir. Uluslararası toplum böyle bir şeye müsaade etmemeli." ifadesini ekledi.

Ambargo uygulayan ülkelerin Kahire'de yaptıkları toplantıdan çıkacak sonucun ne olduğunu bilmediğini ancak ülkesinin verdiği cevapla sorumluluğunu yerine getirdiğini anlatan Al Sani, "İşin bizimle ilgili kısmı bence yapıldı, şimdi onların kısmında sıra. Saldırgan olan onlar ve Katar'a bütün bu önlemlerle saldıran onlar. İlk adımı benden beklememeliler. Ben onlardan ilk adımı beklemeliyim." şeklinde konuştu.

Günün Diğer Haberleri