10 Tonluk gergedan bulundu

Tarihi ve doğal zenginliklerle donatılmış Anadolu topraklarında gün geçmiyor ki yeni bir tarihi zenginlik bulunmasın. Bu sefer Çorum’un Sungurlu ilçesinde bir çobanın ihbarı sonucu, günümüzden yaklaşık 30 milyon yıl öncesine ait en büyük kara memelisi olarak bilinen dev gergedan fosili bulundu.

GÜNCEL - 2014-09-12 14:57:26

Tarihi ve doğal zenginliklerle donatılmış Anadolu topraklarında gün geçmiyor ki yeni bir tarihi zenginlik bulunmasın.  Bu sefer Çorum’un Sungurlu ilçesinde bir çobanın ihbarı sonucu, günümüzden yaklaşık 30 milyon yıl öncesine ait en büyük kara memelisi olarak bilinen dev gergedan fosili bulundu.

 

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ekiplerince titiz bir çalışma yürütülüyor. Bilim dünyasında büyük bir heyecan uyandıran dev gergedan fosilinin gün yüzüne çıkarılması i Devasa büyüklükteki  eski fosilin incelemesi epey zaman alacak gibi gözüküyor. Bu canlının özellikleri,  omuz yüksekliği 5 metre olan dev gergedanın ağırlığının 10 tonun üzerinde olduğu saptandı.

 

“Paraceratherium” ismindeki boynuzsuz dev gergedan iskeletinin tamamına yakını bulunurken, fosilin hemen yanı başında ise yavru bir dev gergedanın kafasına ve dişlerine de rastlandı. Soyu tükenmiş en büyük kara memelisi olan dev gergedan fosilinin Anadolu’da bulunması bu hayvanın göç yollarının tespiti edilmesinde büyük önem taşıyacak. Ayrıca bu fosil, Anadolu ile Asya arasında bir kara köprüsünün oluştuğuna dair çok önemli bir kanıt oluşturuyor.

Günün Diğer Haberleri