HIV Virüsü 15 Yaşa Kadar Düştü! AIDS Hastası Liseli Kızın İtirafları Tehlikeyi Gözler Önüne Serdi!

HIV virüsü son dönemlerde özellikle 15 – 19 yaş arası gençlerde artış göstermeye başladı. Lise Öğrencisi K.A.’da AIDS hastası. Genç kızın itirafları ise durumun ne kadar vahim olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

SAĞLIK - 2017-07-12 18:45:57

HIV virüsü son dönemlerde özellikle 15 – 19 yaş arası gençlerde artış göstermeye başladı. Lise Öğrencisi K.A.’da AIDS hastası. Genç kızın itirafları ise durumun ne kadar vahim olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 

HIV pozitif sayısını açıklayan Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı İstatistiksel Verileri son yıllarda 15-19 yaş arası çocuk ve gençlerde artış görüldüğüne dikkat çekiyor. 2011 yılında 20-24 yaş arasında 62 gençte, 15-19 yaş arasında 8 gençte HIV virüsüne rastlandı. 2016 yılında ise 15-19 yaş arası 49, 20-24 yaş arasında ise 276 HIV virüsü teşhisi konuldu. Hala tanı koyulmayan hastalar olduğu da düşünülürse, bu rakamlar aslında buzdağının görünen kısmı. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da hastalık yaşı giderek düşüyor. 

HENÜZ LİSE ÖĞRENCİSİ AMA AIDS HASTASI
Geçtiğimiz yıl 13 Ekim tarihinde 1999 doğumlu olan lise öğrencisi K.A.’ya da HIV pozitif teşhisi konuldu. K.A., 13 – 14 yaşından beri aktif cinsellik yaşadığını ve sonunda karın ağrıları nedeniyle yapılan kan tetkikleri sonucu artık HIV enfeksiyonuyla yaşayacağını öğrendiğini söylüyor. Tam üniversite sınavlarına hazırlandığı zor bir dönemde hastalıkla tanışan genç kız, internet üzerinden araştırmalar yaptığını ve nereye girse hastalara bir ömür biçildiğini söylüyor. 

İNTERNET ÜZERİNDEN PARTNER BULMAK ZOR DEĞİL
Tanı konulmadan önce iki yıl süren bir ilişkisi olduğunu söyleyen K.A., tanın ardından iki partneri daha olduğunu, birine HIV pozitif olduğunu anlattığını, diğerine ise söylemediğini dile getiriyor. İnternet üzerinden partner bulmanın hiç zor olmadığını söyleyen genç kız, "Kadınlarda bekaret, toplum baskısı hâlâ etkili ve daha geç yaşlarda başlıyor. En büyük eksikliklerden biri okullarda ne toplumsal cinsiyet eğitimi ne de cinsel eğitimin verilmesi. Sadece biyoloji derslerinde üremenin nasıl olduğu anlatılıyor. Ama ötesi yok. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın öneminin farkında değil. Cinselliği konuşuyoruz ama korunmayı değil. 18 yaşın altında HIV pozitif olan iki kişi daha tanıyorum." dedi.

 

Günün Diğer Haberleri