Meğer O Bir Hastalıkmış! Misophonia: Ağız Şapırdatanlardan Nefret Etme Hastalığı!

Yemek yerken ağız şapırdatılması sesinden bir çoğumuz nefret ederiz. Sadece bununla da sınırlı değil, yüksek solunum, çiğneme, kalem tıkırtısı gibi seslerden nefret etmek meğer bir hastalıkmış. Bu hastalığın adı ise Misophonia.

SAĞLIK - 2017-07-16 20:53:10

Yemek yerken ağız şapırdatılması sesinden bir çoğumuz nefret ederiz. Sadece bununla da sınırlı değil, yüksek solunum, çiğneme, kalem tıkırtısı gibi seslerden nefret etmek meğer bir hastalıkmış. Bu hastalığın adı ise Misophonia.

Evde damlayan musluk sesi, derste bir kalem tıkırtısı, yemek yerken birinin  ağzını şapırdatması, sessiz bir ortamdayken birinin sesli bir şekilde nefes alıp vermesi sizi çıldırtıyor mu? Yalnız değilsiniz, aslında bir çok insan bu öfkenin genel adı olan misophonia hastalığından mustarip. Hastalığın anlamı ise sesten nefret etme. 

TIBBİ BİR HASTALIK MI?
İlk olarak 2001  yılında böyle bir hastalık dillendirilmeye başlandı. Yıllar içerisinde misophonianın gerçek bir tıbbi rahatsızlık olup olmadığı konusunda bilim insanları şüphe yaşadı. Son olarak İngiltere'nin Newcastle Üniversitesi'ndeki bir ekibin yaptığı araştırmalar sonucunda bu hastalığa sahip olan kişilerin beyninin frontal lobunda farklılık olduğu kanıtlandı. Araştırmalar hakkında hazırlanan rapor Current Biology dergisinde yayınlandı. Raporda misophonia hastalarının taramalarında tetikleyici bir ses duyulduğunda beyin aktivitesinde değişiklikler olduğu belirtildi. 

FİZYOLOJİK TEPKİLER DE ARTIYOR
Araştırma sonuçlarına göre insanlar bu hastalığı tetikleyecek sesler duyduklarında duygusal kontrol mekanizmalarında anormallik oluyor. Sadece bununla da sınırlı kalmıyor hastalar, nabız artışı ve terleme gibi fizyolojik tepkiler de veriyor. MR kullanarak misophonialı olan ve olmayan insanların beyin aktivitesini ölçen ekip, hastalığı tetikleyen sesleri de sınıflandırdı. Hasta olan ve olmayanlar bu seslere farklı tepkiler verdi. 

ÇARPICI ŞEKİLDE BENZERLİKLERİ VAR
Newcastle Üniversitesi ve UCL'da Bilişsel Nöroloji Profesörü Tim Griffiths, araştırma hakkında yaptığı açıklamada, "Klinikte hastaları görene dek ve özelliklerin ne kadar çarpıcı bir biçimde benzer olduğunu anlayana kadar şüpheci topluluğun bir parçasıydım” ifadelerini kullandı. 

 

Günün Diğer Haberleri