Çocukların DNA'sı Baba Kaybından Olumsuz Etkileniyor!

ABD'de yapılan bir araştırmanın sonucunda çocukların baba kaybının DNA’larında olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu. Araştırmanın 5 bin çocuk üzerinde yapıldığı öğrenildi.

GÜNCEL - 2017-07-19 17:02:05

ABD'de yapılan bir araştırmanın sonucunda çocukların baba kaybının DNA’larında olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu. Araştırmanın 5 bin çocuk üzerinde yapıldığı öğrenildi. 

Gelişme çağındaki çocukların DNA’sının boşanma, ölüm, hapis gibi çeşitli nedenlerle yaşanan baba kaybından olumsuz etkilendiğini ortaya koydu. ABD’de 5 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları Pediatrics" dergisinde de yayınlandı. Araştırma Princeton ve Columbia üniversitelerinden bilim adamları tarafından yapıldı. 

ÖNEMLİ BİR ETKİSİ VAR
Uzmanlar araştırma sonucunda baba kaybının, kromozomu nükleolitik parçalanmadan koruyan, hücrenin ve organizmaların yaşlanmasını tetikleyen telomerler üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu tespit etti. Araştırmada incelenen çocuklar, ABD'nin büyük şehirlerinde 21'inci yüzyıl döneminde doğan yaklaşık 5 bin çocuktan oluşuyor. Uzmanlar araştırma boyunca bu çocukların fiziksel ve ruhsal sağlık, bilişsel işlev, sosyal-duygusal kabiliyetler, okul ve ev ortamı, aile yapısı ve maddi durumları hakkında bilgi aldı ve telomer boylarını inceledi. 

5 YAŞINDAN ÖNCE BABALARINDAN AYRILAN ÇOCUKLAR
Bilim adamlarının yaptıkları inceleme sonucunda 9 yaşına kadar babasını kaybetmiş olan çocukların telomerlerinin normal şartlarda yaşayan çocuklara oranla ortalama yüzde 14 daha kısa olduğu belirlendi. Bu oran, babası ölen çocuklarda ise yüzde 16’ya kadar çıkıyor. Özellikle 5 yaşına kadar olan süreçte babasını kaybeden erkek çocuklarda ise bu oran çok daha fazla. 

HÜCRE ÇOĞALMASI DURUYOR
Söz konusu telomerlerin kısalması durumunda hücre çoğalması da duruyor. Bu nedenle de kanser dahil olmak üzere birçok hastalıkla telomerlerin bağlantısı bulunuyor. 
 

Günün Diğer Haberleri