Bu Önerilere Kulak Verin, Bunama Riskini Azaltın!

İngiliz tıp dergisi Lancet´de bunama hakkında hazırlanan bir raporda, yaşam tarzında yapacağınız 9 değişiklik ile bunama riskini nasıl azaltabileceğiniz anlatılıyor.

SAĞLIK - 2017-07-21 11:01:40

İngiliz tıp dergisi Lancet´de bunama hakkında hazırlanan bir raporda, yaşam tarzında yapacağınız 9 değişiklik ile bunama riskini nasıl azaltabileceğiniz anlatılıyor. 

İngiliz tıp dergisi Lancet´de yayınlanan uluslararası bir araştırmada, kişilerin yaşam tarzında yapacakları bazı değişiklikler ile üç bunama vakasından birinin engellenebileceğini kanıtladı. Hayatınız boyunca yeni şeyler öğrenmeye devam etmek ve eğitim de bunamayı engelleyen faktörler arasında yer alıyor. Ayrıca araştırmada işitme kaybı, eğitimi tamamlamak, hareketsizlik, sigara içmek gibi maddelerin de arasında bulunduğu 9 faktöre vurgu yaptı. 

DÜNYA ÇAPINDA 131 MİLYON İNSANI BEKLEYEN TEHLİKE
Araştırma raporu 24 uluslararası tıp uzmanının katkılarıyla hazırlandı. Raporda, 2050'de dünya çapında 131 milyon insan bunama rahatsızlığına yakalanma riski olduğuna dikkat çekildi. Şu anda dünya genelinde 47 milyon insanın bunamayla mücadele ettiği tahmin ediliyor. İşte bunama riskini azaltmak için dikkat edilmesi gereken 9 faktör ve hızla tedavi edilmesi gereken hastalıklar;
Dokuz etmen ve bunama riskindeki payları:
Orta yaşta işitme kaybı - Yüzde 9
Liseyi bitirmemek - Yüzde 8
Sigara içmek - Yüzde 5
Depresyon - Yüzde 4
Fiziksel aktivite - Yüzde 3
Sosyal hayattan kopma - Yüzde 2
Yüksek tansiyon - Yüzde 2
Obezite - Yüzde 1
Tip 2 diyabet - Yüzde 1

EN AZ LİSE EĞİTİMİ TAMAMLANMALI
Bunama riskinde bu etmenlerin toplam payı yüzde 35 olarak görülüyor. Bireyin kendi kontrolü dışında olan pay ise yüzde 65. Bireylerin eğitim hayatında ise mutlaka liseyi tamamlamaları öneriliyor. Aynı zamanda araştırmada, beynin ağlarını güçlendirmenin, ileriki yaşlarda olası hasarlara rağmen beynin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayabileceği belirtiliyor. 

 

Günün Diğer Haberleri