Avrupa yola geldi

Avrupalı devletleri yavaş yavaş tedirgin etmeye başlayan İŞİD terör örgütü için önlemler alınmaya başladı. Faransa’nın ev sahipliği yaptığı "Irak’ta barış ve güvenlik" konferansı başkent Paris’te başladı.

DÜNYA - 2014-09-15 11:05:58

 

Avrupalı devletleri yavaş yavaş tedirgin etmeye başlayan İŞİD terör örgütü için önlemler alınmaya başladı. Faransa’nın ev sahipliği yaptığı "Irak’ta barış ve güvenlik" konferansı başkent Paris’te başladı.

 

 


Ortadoğu’da aniden ortaya çıkan ve ortalığı kana bulayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne yönelik uygulanacak bezdirmeleri gözden geçirmek amacıyla Fransa'nın ev sahipliğinde "Irak’ta barış ve güvenlik" konferansı başladı.

 

Türkiye’den Dışişleri Bakanının da katılacağı bu toplantıda global bazda bu terör örgütüne nasıl yaptırımlar uygulanırsa nasıl bir müdahale kullanılırsa ortadan kalkar diye planlamalar ve projeler tartışılacak. Bütün hatlarıyla masaya yatırılacak olan İŞİD konusu kısa sürede sonuç vermesi bekleniyor.

 

Bu Konferansta başlıca bu örgütün kaynak yollarını nasıl kesebilir başlığı ön sıraya yerleşiyor, IŞİD’in mali kaynaklarının kurutulması, sınır güvenliği ve Irak’ta IŞİD saldırıları nedeniyle yerlerinden olanlara yapılacak insani yardımın da gündeme gelmesi bekleniyor. Cidde toplantısının ardından Irak konusunda düzenlenen ikinci toplantı olan konferansın Irak konusundaki yaklaşım hakkında belirleyici rol oynayacağı tahmin ediliyor.

 

Avrupa’daki Konferansa ev sahibi Fransa'nın yanı sıra ABD, Almanya, Birlemiş Arap Emirlikleri, Danimarka, Türkiye, Hollanda, Irak, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada, Katar, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Norveç, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Oman, Bahreyn, Japonya, Ürdün, Arap Birliği, AB ve BM temsilcilerinin de katılması bu konunun ne kadar öncelikli bir konu olduğunu ortaya çıkarıyor.

 

Cumhurbaşkanı François Hollande, cuma günü Irak’a yaptığı ziyaret sırasında "konferansın amacının Irak’ın bütünlüğünün sağlanması için IŞİD ile mücadelede ülkelerin vereceği destek ve yardımın koordine edilmesi olduğunu" söylemişti.

ABD Başkanı Barack Obama da geçen hafta IŞİD’e yönelik eylem planı çerçevesinde oluşturulacak "çekirdek koalisyona" katılacak ülkelerin örgüte yönelik askeri operasyonlarda yer alacağını duyurmuştu.


Günün Diğer Haberleri