Casusluk için federal hükümet talimatı

Türkiye'nin Alman İstihbarat ajanları tarafından dinlendiği iddialarına ilişkin Alman dış istihbaratı BND'nin eski başkanlarından Wieck, açıklama yaptı. Wieck, Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinin Federal hükümetin talimatıyla yapıldığından emin olduğunu söyledi.

DÜNYA - 2014-08-19 16:42:18

Almanya'nın dış istihbaratından sorumlu 'Federal Haber Servisi' BND'nin eski başkanlarından Hans-Georg Wieck, Almanların Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinden Federal hükümeti sorumlu tuttu. Wieck, BND'nin kendi başına böyle bir karar almasının mümkün olmadığını ifade etti. Başkan Wieck, 'Mitteldeutsche Zeitung' isimli gazeteye konuştu.

 

Wieck istihbarat çalışmasının Almanya'nın iç politikasıyla alakalı olduğunu iddia etti. Wieck ayrıca, Türkiye'de istihbarat çalışması yapması için talimatın, Kürtlerle Kürt olmayanlar arasındaki gerginlikten dolayı verildiğini, Almanya'da yaşayan vatandaşlar nedeniyle oluşan güvenlik endişesinin bu çalışmaya neden olduğunu tahmin ettiğini belirtti.

 

TATMİN EDİCİ AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Türk Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, Almanların Türkiye'deki istihbarat çalışmalarına dair haberlerin doğru olması halinde, Almanya'dan tatmin edici resmi açıklamalar beklendiğini bildirildi. Almanya Federal Başbakanı Angela Merkel, konuyla ilgili kamuoyu önünde bir açıklama yapmayacağını ifade etti. Alman muhalefet partileri ise Başbakan Merkel'den konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmasını istedi. Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği iddialarına ABD'den ise henüz somut bir tepki gelmedi. Amerikan Dışişleri Bakanlık sözcüsü, konuyla ilgili haberleri yorumsuz bırakacağını söyledi. Almanya ile ortak tehditlere karşı sıkı bir ortak çalışma içinde olduklarını belirtti.

 

"TAKİP KABUL EDİLEMEZ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün Alman mevkidaşı Frank Walter Steinmeier ile görüştü ve "Müttefik iki ülke arasında birbirine yönelik istihbarat takibinin kabul edilemez olduğunu" dile getirdi. Görüşmede, iki ülkenin istihbarat başkanlarının en kısa zamanda bir araya gelerek, Alman İstihbarat Başkanı tarafından Türk mevkidaşına izahat verilmesi konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

 

Alman medyasında çıkan haberlere göre, BND Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry'nin en az bir telefon görüşmesini dinlediği iddia ediliyor. Kerry'nin telefon görüşmesi, 2013'te genel takip sırasında rastlantı sonucu ele geçirilmiş. Aynı şekilde Kerry'den önceki Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un da 2012'de bir telefon görüşmesi Alman ajanlar tarafından dinlenmiş.

 

Kaynak: Dünyabülteni/TRT

Günün Diğer Haberleri