Genetiği Değiştirilmiş İnsan Doğumu İçin İlk Adım! ABD'li Bilim İnsanları İnsan Genetiğini Değiştirmeyi Başardı!

ABD’li bilim insanları, uzun süren çalışmaları sonucunda ilk defa insan embriyosundan gen geliştirmeyi başardı. Bir kilometre taşı olan araştırmada, genetiği değiştirilmiş ilk insanın doğumuna doğru ilerleniyor.

SAĞLIK - 2017-07-28 15:07:56

ABD’li bilim insanları, uzun süren çalışmaları sonucunda ilk defa insan embriyosundan gen geliştirmeyi başardı. Bir kilometre taşı olan araştırmada, genetiği değiştirilmiş ilk insanın doğumuna doğru ilerleniyor. 

Bilim tarihine damga vuracak çalışma ABD’li bilim insanları tarafından yapıldı. Dünyada ilk defa insan embriyolarının DNA'sını "etkin" şekilde geliştirildi. Bu çalışma aynı zamanda genetiği değiştirilmiş ilk insanın doğumuna doğru atılan büyük bir adım olarak tarihe geçti. 

YAKINDA BİR DERGİDE YAYINLANACAK
Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi yetkilileri, bu devrim niteliğinde araştırma hakkında yaptıkları açıklamada, insan geninin değiştirilmesi ile ilgili araştırmanın sona erdiğini belirtti. Sonuçların yakında bir dergide yayınlanacağını belirten yetkililer, "MIT Technology Review" yazısının araştırma ile ilgili bir inceleme yazısı olduğunu ve bilim dünyası için bu çalışmanın yeni bir deneyim olduğunu belirtti. 

BİR KİLOMETRE TAŞI
"MIT Technology Review" adlı inceleme yazısında insan genetiğinin değiştirilmesi üzerine yapılan araştırmanın bilim dünyası için bir kilometre taşı olduğunu ve bugüne kadar embriyoların hiçbirinin birkaç günden fazla süreyle gelişmesine izin verilmemesine ve hiçbir zaman rahim içine yerleştirilme niyetinin ortaya konmadığı belirtildi. 

KALITSAL HASTALIKLARA NEDEN OLAN GENLERİ DÜZELTMEK MÜMKÜN
Çalışma, Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde Embriyonik Hücre ve Gen Terapi Merkezi'nin Başkanı Kazakistan doğumlu biyolog Shoukhrat (Şükrat) Mitalipov önderliğinde yapıldı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "Kümelenmiş Düzenli Aralıklı Palindromik Tekrarlar" manasındaki CRISPR (Clustered Regularly InterSpaced Palindromic Repeats) adlı tekniğin kullanarak bu çalışmanın yapıldığı belirtildi. Araştırma hakkında bir açıklama yapan Mitalipov, bu araştırma sonucunda kalıtsal hastalıklara neden olan kusurlu genlerin, güvenli ve etkili şekilde düzenlenmesinin mümkün olduğunun ortaya çıktığını söyledi. 
 

 

Günün Diğer Haberleri