Mangal Yaparken Bu Uyarılara Dikkat Edin! Kanser Olmamak İçin Yapmanız Gerekenler!

Mangalı severek tüketiyoruz, ama yanlış mangal yapmak kansere davetiye çıkarıyor. Peki, doğru mangal nasıl yapılır?

SAĞLIK - 2017-07-30 21:04:24

Mangalı severek tüketiyoruz, ama yanlış mangal yapmak kansere davetiye çıkarıyor. Peki, doğru mangal nasıl yapılır?

Yaz aylarının gelmesi ile piknikler, sahil kenarları mangalcılarla doldu taştı. Ancak, mangal yapmanın da kuralları var. Eğer bu kurallara uymadan mangal yaparsanız, kansere de davetiye çıkarmış olursunuz. Peki, nedir bu kurallar? İşte uzmanından mangal yakma kuralları…

PROSTAT VE KOLON KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, mangalda etleri çok yüksek sıcaklıkta pişirmenin heterosiklik aminler denilen kansere neden olan bileşikleri ortaya çıkardığını ve bu etlerin tüketilmesinin de prostat, pankreas ve kolon kanserine neden olabileceğini söyledi. Kandıralı, aynı zamanda çok fazla ızgara tüketim yapan ülkelerde mide kanseri vakalarının da yüksek olduğunu söyledi. 

MANGAL YAKMANIN GÜVENLİ YOLLARI
İşte uzman diyetisyen Diyetisyen Şebnem Kandıralı’dan güvenli bir şekilde mangal yapmak için gerekli olanlar;
1- Etleri mangaldan birkaç saat önce marine edin. Bu işlemi yaparken, biberiye, zerdeçal, zeytinyağı ve sarımsak kullanın. Bu sayede heterosiklik amin oluşumu azalacaktır. 
2- Eğer mangalda etler kömürleşirse bu kısımları etten ayırarak tüketin. 
3- Mangala etleri atarken, folyo ile sarabilirsiniz. Bu sayede yiyecek ve ızgara arasında folyoyu bir bariyer olarak kullanabilirsiniz. 
4- Eğer ızgara yapmadan önce eti kaynatır ya da buharda pişirirseniz bu ızgarada kalma süresini azaltır. 
Diyetisyen Şebnem Kandıralı, sadece doğru besini seçmenin sağlıklı beslenme olmadığını, bunun için de en doğru pişirme yöntemlerini kullanmak gerektiğini söyledi. Kandıralı, besinleri en güvenli pişirme yönteminin düşük sıcaklıklarda uzun süre pişirmek olduğunu söyledi. 

 

Günün Diğer Haberleri