ABD'de Türklere Skandal Muamele! Türk Oldukları İçin Kan Almadılar!

ABD’de yaşayan İbrahim Yaşasın adlı Türk vatandaşı kan bağışında bulunmak istedi. Formu doldurup kan vermeye gittiğinde ise büyük bir şok yaşadı. Çünkü kendisine “Türk olduğunuz için kan alamıyoruz” denildi.

SAĞLIK - 2017-07-31 11:37:38

ABD’de yaşayan İbrahim Yaşasın adlı Türk vatandaşı kan bağışında bulunmak istedi. Formu doldurup kan vermeye gittiğinde ise büyük bir şok yaşadı. Çünkü kendisine “Türk olduğunuz için kan alamıyoruz” denildi. 

Yaşadığı olay karşısında şaşkına dönen Yaşasın, önce ırkçı bir muamele ile karşılaştığını zannetti. Daha sonra görevliler, kendisine gerekçe olarak ‘Çernobil’ olayını gösterdi. Kurum tarafından ise Yaşasın’a ‘deli dana’ riskine karşı çıkarılan yasalar gerekçe gösterildi. 

5 YILDIR ABD’DE YAŞIYORLARI
5 yıl önce Green Kart almaya hak kazanan İbrahim-Yeşim Yaşasın çifti o günden bu yana ABD’nin Florida Eyaleti’nde yaşamaya başladı. İbrahim Yaşasın, Türkiye’de de düzenli olarak yaptığı gibi, kan bağışında bulunmak istedi. Geçtiğimiz yıl West Palm Beach bölgesinde yol kenarında ‘One Blood Foundation’ adlı kurumun kan topladığını görünce de form doldurdu. Ancak, Yaşasın kan vermeye kalktığında formu inceleyen yetkililer, “Kusura bakmayın, Türk olduğunuz için kanınızı almıyoruz” yanıtını verdi. 

İŞİN ASLI SONRADAN ORTAYA ÇIKTI
Türk olduğu için ırkçı bir tutumla karşılaştığını düşünen Yaşasın, yetkililere “Bu bir suç ve sizi şikâyet edeceğim” diyerek karşılık verdi. Ancak görevliler ona daha sonra ‘Türkiye’de hangi yıllarda yaşadınız? Askerlik yaptınız mı? 1986’da size yumurta, çay, fındık gibi gıdalar yedirildi mi?’ sorularını yöneltti. Kendisine o dönemde bazı fındık ve çay markalarını da soran yetkililere yanıt veren Yaşasın, aldığı cevabı şöyle anlattı: “1986’da Çernobil patlaması dönemi yurtdışına satılan mallar geri gönderildi ve ürünler askeriyeye ve okullara dağıtılmış. Bundan dolayı Türklerin ve diğer bazı ülke vatandaşlarının kanınızı alamıyoruz’ dediler. Hayatımın şokunu yaşıyordum. Buna dair bir belge verilmedi ancak böyle bir önlem almaları beni hem sistemlerine hayran bıraktı hem de şaşırttı.”

 

Günün Diğer Haberleri