Yaz Aylarında Daha Rahat ve Deliksiz Uyumak İçin Yatak Odanızda 3 Altın Kural: “Karanlık, Serinlik ve Sessizlik”

Yaz aylarında pek çoğumuz, uyku konusunda sorunlar yaşıyor. Çünkü aşırı sıcak, nem, havanın erken aydınlanıp geç kararması ve daha bir çok etken deliksiz uyumayı neredeyse imkansız hale getiriyor. Ertesi gün ise bu uykusuz geçen geceler yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu ve baş ağrısı olarak bize geri dönüyor. Bu da hem günlük hayatımızı hem de iş hayatımızı olumsuz etkiliyor.

SAĞLIK - 2017-07-31 15:53:33

Yaz aylarında pek çoğumuz, uyku konusunda sorunlar yaşıyor. Çünkü aşırı sıcak, nem, havanın erken aydınlanıp geç kararması ve daha bir çok etken deliksiz uyumayı neredeyse imkansız hale getiriyor.  Ertesi gün ise bu uykusuz geçen geceler yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu ve baş ağrısı olarak bize geri dönüyor. Bu da hem günlük hayatımızı hem de iş hayatımızı olumsuz etkiliyor. 

Aşır sıcaklarda da deliksiz uyumak, alacağınız basit önlemlerle mümkün. Bu konuda Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Uyku Bozuklukları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu sizlere altın değerinde önerilerde bulunuyor. Özellikle 3 altın kurala dikkat etmeniz gerektiğini söyleyen Çuhadaroğlu, bunların “Karanlık, Serinlik ve Sessizlik” olduğunu söylüyor. Yatmadan önce yatak odanızın mutlaka karanlık olmasına dikkat edin. İşte Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu’nun size diğer önerileri…

YATMA VE KALKMA SAATLERİ ÖNEMLİ
Kaliteli bir uyku için mutlaka yatma ve kalkma saatlerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Geceleri uykunuz geldiğinde bunu ertelemeyin ve mutlaka yatın. Sabah da alarmı ertelemeyin, kalmanız gereken saatte kalkın. 

ODA SICAKLIĞINA DİKKAT
Yaz aylarında sıcaklıkların ve nemin artması, uyku sorunlarına neden olabiliyor. Oda sıcaklığınızın 16 C altında ve 24 C üstünde olması durumunda uykunuz da güçleşecektir. Rahat bir uyku için oda sıcaklığının mutlaka 20-22 derece arasında olması gerekir. 

SU TÜETİMİNİ İHMAL ETMEYİN
İşin uzmanının diğer bir uyarısı ise bol bol su tüketimi. Ancak daha az tuvalet ihtiyacı için su tüketimine yatmadan en az 1 saat önce son vermeniz gerekiyor.

PİJAMALARINIZ PAMUKLU OLSUN
Cildinizin hava almasını sağlayan, teri tutan pamuklu pijama ya da gecelik giymeniz durumunda da uykunuz daha kaliteli olacaktır. Kullandığınız çarşaf ve nevresimleri de bu şekilde tercih etmeye özen gösterin. 

RAHAT YASTIKLAR SEÇİN
Rahat bir yastık da kaliteli uykunun olmazsa olmazları arasında yer alır. Yastık ve yatağınızı mutlaka kilonuza göre seçin, yüksekliğini de ayarlayın. 

ODANIZI BOL BOL HAVALANDIRIN
Her mevsim temiz olan ve havalandırılan odalar kaliteli bir uyku için şarttır. Bu nedenle odanızı her gün havalandırmaya dikkat edin. Odanıza lavanta çiçekleri serpiştirmeniz de sizi sakinleştirecek ve daha rahat uyumanızı sağlayacaktır. 

 

Günün Diğer Haberleri