Sağlığınız İçin Bu On Testi 40 Yaşından Sonra Mutlaka Yaptırın!

Herkesin hayalinde sağlıklı ve uzun yaşamak var. Ancak bu hayali gerçek yapmak için önce bilinçli olmak gerekiyor. Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şirin Parkan 40 yaşın hem kadınlar için hem de erkekler için önemli bir dönem olduğunu belirterek, bu yaştan sonra bir takım testlerin mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

SAĞLIK - 2017-08-01 17:32:05

Herkesin hayalinde sağlıklı ve uzun yaşamak var. Ancak bu hayali gerçek yapmak için önce bilinçli olmak gerekiyor. Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şirin Parkan 40 yaşın hem kadınlar için hem de erkekler için önemli bir dönem olduğunu belirterek, bu yaştan sonra bir takım testlerin mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Erken tanı, kalp hastalıklarından, meme kanserine, diyabetten kalın bağırsak kanserine kadar birçok hastalığın tedavisi için çok önemli. Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şirin Parkan, 40 yaşını aşanları hem bu hastalıklar konusunda önlem almaya hem de erken tanıya yardımcı olmaya çağırıyor ve mutlaka yapılması gereken 10 testi sıralıyor. 

AÇLIK KAN ŞEKERİ TAKİBİ
Diyabet dünya genelinde bir salgın haline geldi. Özellikle 45 – 65 yaş arasında diyabet vakalarında 3 kat artış görülüyor.  Uzmanlar bu nedenle 40 yaşını aşanların mutlaka açlık kan şekeri takibini yaptırmasının önemine dikkat çekiyor. 

TANSİYON KONTROLÜ
Tansiyon tek başına önemli bir sağlık sorunu olmasa da kalp, diyabet gibi kronik hastalıklarla birlikte risk haline geliyor. 40 yaş üstünde hipertansiyon riski artıyor. Bu nedenle tansiyonunuzu da kontrolünü yaptırmanız gerekiyor. 

KOLESTEROL TAKİBİ
Yaşla birlikte çok farklılık göstermeyen kolesterol biraz daha genetikle ilgili. Ancak uzmanlara göre 40 yaşından sonra kalp damar hastalığı riski çok yükseldiğinden mutlaka kolesterol takibini yaptırmanızda yarar var. 

KALP HASTALIKLARI TARAMASI
40 yaşından sonraki bireylerde kalp damar hastalıkları riskinin de 10 kat arttığı biliniyor. Ailesinde kalp damar hastalığı bulunanlar, sigara kullananlar, mutlaka 40 yaşından sonra eforlu EKG, koroner BT, talyum sintigrafisi ve koroner anjiyografi gibi testleri yaptırmalı. 

KOLONOSKOPİ VE GAİTADA GİZLİ KAN
40 yaşından sonra kalın bağırsak kanseri riski bireylerde 3 kat artıyor. Eğer erken tanı konulursa, bu hastalıktan kurtulmak mümkün. Bu nedenle tarama yöntemlerini mutlaka yaptırmanız gerekiyor. 

AKCİĞER FİLMİ
Uzun süren sigara kullanımı akciğer kanserinin ortaya çıkmasında çok ciddi bir etken. 40 yaşından sonra her yıl düzenli olarak akciğer filmi çektirmek çok önemli. Eğer hastalığa erken tanı konulabilirse, tedavisi de mümkün olabilir. 

MEME KANSERİ
Kadınlar için büyük risk haline gelen meme kanserinde de diğer hastalıklar gibi erken tanı çok önemli. Bu nedenle düzenli olarak mamografi çektirmenizde yarar var. 

RAHİM AĞZI KANSERİ
Rahim Ağzı kanseri, jinekolog kanserler arasında ikinci sırada yer alıyor. 20 yaşlara oranla 40 – 50’li yaşlarda kanser riski, 10 kat artıyor. Bu nedenle rahim ağzı kanseri için tarama yaptırmak da büyük önem taşıyor. 

KEMİK YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ
Osteoporoz yaşın ilerlemesi ile birlikte riski artan hastalıklardan biri. Kırıklar da osteoporozun neden olduğu risklerden biri. Mutlaka 40 yaşından sonra bu testlerin yapılması ve hastalık saptanması durumunda da önlem alınması gerekiyor. 

PROSTAT KANSERİ
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türü olarak biliniyor. Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bu kanseri önlemek için 40 yaşından itibaren her erkeğin tarama yaptırması gerekiyor. 

 

Günün Diğer Haberleri