Kazakistan'da Her Yerden Altın Elbiseli Adam Çıkıyor! 4. Altın Elbiseli Adam Heykeli Bulundu

Kazakistan'da Altın Elbiseli Adam’ların ardı arkası kesilmiyor. Daha önce 3 Altın Elbiseli Adam bulunduğu açıklanmıştı. 4. Altın Elbiseli Adam'ın bulunduğu da bugün basına yansıdı.

DÜNYA - 2017-08-02 00:49:50

Kazakistan'da Altın Elbiseli Adam’ların ardı arkası kesilmiyor. Daha önce 3 Altın Elbiseli Adam bulunduğu açıklanmıştı. 4. Altın Elbiseli Adam'ın bulunduğu da bugün basına yansıdı. 

“Kazakistan'ın Kutsal Kuşağı” Araştırma Merkezi Başkanı Berik Abdıgaliulı Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in “manevi yenilenme” programı çerçevesinde yaptıkları araştırmada, Doğu Kazakistan Eyaleti'nde yer alan Berel vadisinde Saka Türklerine ait bir Altın Elbiseli Adam’ın daha bulunduğunu açıkladı. Kazakistan’da daha önce de 3 Altın Elbiseli Adam bulunmuştu. Konu hakkında bir açıklama yapan Araştırma Merkezi Başkanı Berik Abdıgaliulı, “Doğu Kazakistan Eyaleti'ndeki Berel vadisinde Zeynolla Samaşev'in başkanlık ettiği arkeolojik kazılarda yeni bir ‘Altın Elbiseli Adam' bulundu. “Kazakistan'ın kutsal kuşağı” (devlet) programı çerçevesinde iş gezisi nedeniyle Doğu Kazakistan Eyaleti'nde bulunurken sansasyonel bir keşfe tanıklık ettim.” ifadelerini kullandı. 

1969 YILINDA İLK ALTIN ELBİSELİ ADAM BULUNMUŞTU
Kazakistan SSC’nin Almaata şehrinin 50 km. ve Salagar Alüvyonlu toprağının 20 kilometre doğusunda 1969 yılında yol çalışmaları sırasında ilk Altın elbiseli adam tesadüfen bulunmuştu. 1999 yılının Ekim ayında ise Kazakistan'ın batısında bulunan Atırav bozkırlarında yer alan Araltöbe kurganında Altın Elbiseli Adam'ın” kalıntıları bulundu ve bu da Kazakistan’ın ikinci Altın Elbiseli Adam’ı oldu. Üçüncü “Altın Elbiseli Adam” ise Doğu Kazakistan bölgesinin Şiliktı kurganlarında 2003 yılında keşfedildi. 

ULUSAL SEMBOL HALİNE GELDİ
“Altın Elbiseli Adam” Kazakistan'ın ulusal sembollerinden biri haline geldi. Hatta Kazakistan Cumhurbaşkanının forsunda bile Saka döneminin genç önderinin bir figürü yer alıyor. 

 

Günün Diğer Haberleri