Uzmanlar Uyarıyor! Baba Olmak İsteyenler Mide İlacı Kullanmasın, Mide İlacı Kısırlık Mı Yapıyor?

Genç erkekler, eğer baba olmak istiyorsanız, mide yanması için kullandığınız ilaçlardan uzak durun. Çünkü nu ilaçlar, genç erkeklerde kısırlık riskini üç katına çıkarıyor.

SAĞLIK - 2017-08-02 18:57:15

Genç erkekler, eğer baba olmak istiyorsanız, mide yanması için kullandığınız ilaçlardan uzak durun. Çünkü nu ilaçlar, genç erkeklerde kısırlık riskini üç katına çıkarıyor. 

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, genç erkekleri uyardı. Mide yanması için sıklıkla ilaç kullanımının çocuk sahibi olmaya bir engel olabileceğini belirtti. Görgen açıklamasında bu ilaçlarda bulunan Lansoprazol (Zoprol caps), Omeprazol (Losec, Prisolec tb) etken maddelerinin sperm sayısının düşmesi ile ilişkili olduğunu söyledi. 

GENÇ ERKEKLER DAHA ÇOK DİKKAT ETMELİ
Dünya genelinde milyonlarca insana reçete ile verilen bu ilaçların kullanımı üzerinde yapılan araştırmalar, genç erkeklerin bir kısmında kısırlığa neden olabileceğini ortaya koydu. Altı ay ve daha uzun süre 20'li 30'lu yaşlardaki genç erkeklerin bu ilaçları kullanması sperm sayısının düşmesine neden olabiliyor. İlaçların kullanımı dünya genelinde oldukça fazla. Öyle ki İngiltere’de 2015 yılında 55 milyon kez bu ilaçların reçetelendirildiği ortaya çıktı. Aslında bu ilaçların kullanımı sadece 4 hafta. Ancak bilinçsiz davranışlarla çoğu insan aylarca hatta yıllarca bu ilaçları kullanmaya devam ediyor. İlaçların 6 aydan daha kısa kullanılması, herhangi bir soruna neden olmuyor. Ancak süre uzadıkça düşük sperm sayısına rastlanma sıklığı da artıyor. 

MİDE İLAÇLARI NEDEN KISIRLIK YAPIYOR
Aslınla ilaçlar doğrudan kısırlık yapmıyor. Ancak, ilaçların bağırsaklardaki ortamı değiştirerek sağlıklı sperm oluşumunda hayati önemi olan Vitamin B yetersizliğine yol açması kısırlık nedeni olarak görülüyor. Bu nedenle kısa süreli bu ilaçların kullanımı herhangi bir sorun yaratmazken, uzun süreli kullanımda denge kurulamıyor ve Vitamin B eksikliği oluşuyor. Op. Dr. Betül Görgen, bu ilaçların masum gibi göründüğünü ancak kalp krizi, felç ve böbrek hasarı yapma potansiyellerinin de olduğunu söyledi. 

 

Günün Diğer Haberleri