Soma faciası araştırılıyor

13 Mayıs’ta Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili rapor hazırlanacak. Kamu denetçisi (ombudsman) Abdullah Cengiz Makas ve beraberindeki 5 kişilik uzman heyet, araştırmalar için Soma'ya gitti.

YEREL - 2014-08-19 17:23:43

Kamu denetçisi (ombudsman) Abdullah Cengiz Makas ve beraberindeki 5 kişilik heyet, Manisa’nın Soma ilçesine gitti. Heyet Kaymakam, Belediye Başkanı ve maden işçilerinin bağlı olduğu sendika yöneticileriyle bir araya geldi. İlk olarak Soma Kaymakamı Bahattin Atçi'yı makamında ziyaret eden Makas ve beraberindeki heyet, ardından Belediye Başkanı Hasan Ergene ile Maden İş Sendikası Ege Bölge Şube Başkanı Recep Satır'ı ziyaret etti.


Ziyaret sonrası Makas, gazetecilere açıklama yaptı. Makas, faciadan bir gün sonra 10 uzmandan oluşan inceleme komisyonu oluşturduklarını, komisyonun o tarihten itibaren çalışmalarını Ankara'da sürdürdüğünü dile getirdi. Makas ayrıca hazırlayacakları raporun "klasik anlamda bir teftiş raporu" olmayacağına dikkat çekti.

 

SOMA'DA İNCELEMELER BAŞLADI

Soma faciasıyla ilgili nerede yanlış yapıldığını ortaya koymaya çalışacaklarını ifade eden Ombudsman Cengiz Makas, "Soma konusunu bütün yandaşlarıyla, bütün taraflarıyla beraber müzakere edip genel bir resim ortaya koyacağız" diye konuştu.

 

Makas, raporun bitiş tarihi ve içeriğiyle ile ilgili net birşey söylemesinin mümkün olmadığını belirtti. Soma'da 2 gün kalacaklarını, bu süre zarfında işçiler, işçi aileleri ve sosyal çalışmacılarla görüşeceklerini söyleyen Makas, olayın yaşandığı tarihten itibaren hızlı bir çalışma sürdüklerini ve aynı şekilde neticelendireceklerini kaydetti.

 

Makas konuşmasına şu sekilde devam etti: "Uluslararası normlar ve ülkelerdeki iyi uygulamaları da dikkate alınarak rapor hazırlanacak. Bu çok önemli. Üç ayağı var; mevzuat, idari uygulamalar ve denetim. İyi ülke uygulamaları ve uluslararası normlar da dikkate alınarak, konunun bütün paydaşları ve taraflarıyla görüşülerek bir rapor ortaya çıkarılacak."

 

Kaynak: AA

Günün Diğer Haberleri