Antalya'da Yeşil Deniz

Antalya’nın Konyaaltı Sahili’nde dün denizin renginin yeşile dönüşmesi ardından Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu’ nun açıklaması alg patlamasından kaynaklandığı üzerineyd

GÜNCEL - 2014-09-17 21:32:22

Konyaaltı Sahili’nde denizin renginin yeşile dönüşmesi sonucunda Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Do. Dr. Mehmet Gökoğlu, olayın alg patlamasından kaynaklı olduğunu söyledi. Denizin Aksu, Acısu, Kopak, Sarısu, Beşgöz, Boğaçay gibi derelerden girdilerle taşınmış besleyici elementlerin plankton çoğalmasına sebep olduğunu tahmin ettiklerini belirten Doç. Dr. Gökoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bunlar daha önceden de yaşaandı ama bu kadar güçlü yaşanmadı. Kirliliğin olduğu yerde ilk çoğalacak olan şeyler alglerdir.”

 

Kimse Korkmasın

Zehirlenme durumunun söz konusu olmadığını da ifade eden Doç. Dr. Gökoğlu; “Öyle olsaydı yoğun balık ölümü olurdu. Hiç kimse korkmasın, Antalya’da çok büyük atıkların girdiği bir deniz yok. Antalya’nın denizi girilebilecek nitelikte. Hiç kimse endişe etmesin” dedi.

 

Denize Girilebilir

İçerideki suyun, denizi besleyen çayların ağızlarının bazen kapanıyor olmasından dolayı şiştiğini ve aniden boşalım yaptığını da anlatan Doç. Dr. Gökoğlu,  “Boşalım sırasında çok fazla besleyici element girdisi deniz suyuna karışıyor ve denizde alg çoğalmaları oluyor. Rüzgarın etkisiyle de akıntıyla kıyıya taşıdı. Tatlı su olduğu içinde yoğunluk farkıyla suyun üstünde kaldı. Herkes rahatlıkla Konyaaltı'nda denize girebilir. Bazen suyun altında 3- 4 tabaka görüyoruz. Bunlar daha önce de yaşandı ama bu kadar güçlü yaşanmadı.Çok fazla plankton çoğalması var" diyerek sözlerine devam etti.

 

Depremle İlgisi Yok

Denizin yeşile dönmüş olmasını, Akdeniz’de sıkça deprem yaşanıyor olmasına bağlayan bazı vatandaşlara, Doç. Dr. Gökoğlu, denizin renginin yeşile dönüşmesinin depremle bir alakası olmadığını söyledi. Ayrıca Gökoğlu; bu olaya ilişkin herhangi bir çalışma yapılmadığını, fotoğraflardan görüldüğü kadarı ile görüşler bildirildiğini söyledi.

 

Tüm bu olaylardan sonra, yeşile dönen deniz rengi, bugün normale döndü. Sabahın erken saatlerinde çok sayıda kişi, denize yeniden girmeye başladı. 

Günün Diğer Haberleri