Bilim Dünyasında Çığır Açan Gelişme! Yakında Hayvandan İnsana Organ Nakli Yapılacak!

İnsan geninin değiştirilmesinin ardından bilim dünyasında çığır açacak yeni bir gelişme daha yaşandı. Yapılan çalışma ile hayvandan insana organ naklinin mümkün olduğu anlaşıldı.

SAĞLIK - 2017-08-11 00:05:07

İnsan geninin değiştirilmesinin ardından bilim dünyasında çığır açacak yeni bir gelişme daha yaşandı. Yapılan çalışma ile hayvandan insana organ naklinin mümkün olduğu anlaşıldı. 

İlk kez başarılı bir şekilde, insan embriyosundaki sorunlu genlerin düzeltilmesinden sadece bir hafta sonra bilim dünyası yeni bir keşfe daha imza attı. Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı çalışma ile insanlık için çok önemli bir adım daha atıldı. Çalışmada, hayvan DNA’sında bulunan ve hayvan orgalarının insanlara nakledilmesinin önündeki engelin kaldırılmasına artık çok kısa bir sürenin kaldığı belirlendi. 

HAYVANDAN İNSANA ORGAN NAKLİ YAPILABİLİR
On yıldan bu yana bilim insanları, insan vücudu tarafından reddedilmeyecek bir domuz dokusu geliştirmek için çalışmalar yapıyordu. Domuzların organları hem boyut hem de işlev olarak insanınkiyle çok benzer olsa da DNA’larında bulunan virüsler insan hücrelerini etkileyeceği için organ naklini imkânsız kılıyordu. Profesör George Church ve Harvard Üniversitesi’ndeki meslektaşları tarafından bu konuda yapılan çalışma ile virüsler domuz dokusundan temizlendi. Gen düzeltme teknoloji Crispr’ı kullanarak yapılan bu işlemle embriyolar dişi bir domuza nakledildi ve sağlıklı 37 domuz yetiştirildi. 

BİR ADIM DAHA YAKLAŞILDI
Bilim insanları, bundan sonraki adımın domuz organlarını insan vücudunda efektif bir şekilde çalışacak hale getirmek olduğunu söylüyor. Daha önce Sterilize domuz dokuları kalp kapakçığı ya da kornea nakli gibi operasyonlarda zaten kullanılıyordu, ancak bilim insanlarının bundan sonraki amacı böbrek gibi domuz organlarının insana nakledilmesiyle bağışçı sorununu ortadan kaldırmak. 

 

Günün Diğer Haberleri