NYT Cevabı Gecikmedi

IŞİD’le ilgili yayınladıkları haberlerin arkasında durduğunu belirten, New York Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun Ağustos ayında camiden çıkarken çekildikleri fotoğrafın yanlışlıkla yayınlandığını bildirerek, malum fotoğrafı kaldırdı.

SİYASET - 2014-09-18 12:04:26

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “edepsizlik, alçaklık, adiliktir” şeklinde sert bir tavırla yorumladığı, yalan yanlış haber yaptıklarını iddia ettiği New York Times, Hürriyet’e bir açıklama gönderdi. Açıklama daha önceden IŞİD’le ilgili yayınladıkları haberlerin arkasında durduklarını söylemelerinin yanında, Cumhurbaşkanı’nın tepki gösterdiği Hacıbayram Cami haberi için de “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nu Ağustos’ta bir camiden çıkarken gösteren fotoğraf yanlışlıkla yayınlanmıştır” açıklamasında bulundu ve fotoğraf yayından kaldırıldı.

 

New York Times daha önceden yine birinci sayfalarından yayınladığı IŞİD’in kendi taraflarına Türkiye’den adam kattığı iddialarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerginlik yaşamıştı. Bu gerginliği geçen gün, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun camiden çıkarken var olan fotoğrafların gösterilmesi ile Ankara’nın Hacıbayram semtinin IŞİD için nasıl adam toplama merkezi haline getirildiğini belirten haberin yayınlanması daha da arttırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu habere tepkisi gecikmedi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası (TESK) Genel Kurulu’nda bu konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekildeydi: “Dün bir gazete Hacıbayram Camii’nden çıkışımızın fotoğrafını kullanıp bizi teröre destek vermekle suçluyor. Bu en hafif tabiriyle edepsizliktir, alçaklıktır, adiliktir.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra New York Times gazetesi, haberin aslını anlatan geniş bir makaleyi, internet sayfalarında haberi hazırlayan muhabir Ceylan Yeğinsu kaleminden yayınladı. Yazıda, Hacıbayram’daki konuşmaların kaynaklarına nasıl ulaşıldığından, var olan ispatların nasıl elde edildiğine kadar en ufak ayrıntılara değinildi. Bunun yanında gazete yönetimi, Hürriyet’e yolladığı açıklamada bir kez daha yayınladıkları haberin arkasında olduklarını gösterdi.

 

Türkiye muhabiri güvenliği?

New York Times gazetesi sözcüsü Eileen Murphy Türkiye muhabirleri Ceylan Yeğinsu’nun güvenliğiyle alakalı sorulara, “Muhabirlerimizden birinin güvenliğiyle ilgili bir mesele olduğunda bundan elbette her zaman endişe duyarız. Türk yetkililerinin, işini yapan bir New York Times muhabirinin güvenliğini sağlayacağına güveniyoruz” diyerek cevap verdi. Daha önceden, Reuters, BBC ve CNN muhabirlerinin de sordukları sorular, yaptıkları haberler yüzünden Türkiye’de hedef haline getirildikleri de belirtildi.

 

Fotoğraf Kaldırıldı

Tüm bu açıklamalar ardından New York Times gazetesi, yayınladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun Hacıbayram Camii’sinden çıktıkları fotoğrafı değiştirdi. Haberin altına da: “Bu haberin önceki versiyonunda kullanılan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nu Ağustos’ta bir camiden çıkarken gösteren fotoğraf yanlışlıkla yayınlanmıştır. Ne o cami ne de Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinin, haberde anlatılan IŞİD savaşçılarının örgüte kazandırılmasıyla ilgisi vardır” notu düşüldü.

Günün Diğer Haberleri